Biszkoptowy przekładaniec

Ocena:

4.6 (158)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Przygotowanie: 30 minut Smażenie: 8–10 minut Porcja: 465 kcal Składniki na 10 porcji

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • puszka brzoskwiń
  • bita śmietana
  • 5 dag pistacji

Biszkoptowy przekładaniec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Mąkę wsypać do garnuszka, dodać żółtka, szczyptę soli, cukier, mleko. Wymieszać łyżką lub zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć ciasto naleśnikowe z obydwu stron na rumiano. Można wybrać taką patelnię, by krążki były małe.
  • Brzoskwinie wyjąć z puszki, osączyć na sitku. Owoce pokroić na kawałki. Pistacje wyjąć ze skorupek, zdjąć wierzchnią skórkę, drobno posiekać.
  • Każdy naleśnik położyć na talerzu, na nim ułożyć pokrojone brzoskwinie, zalać je odrobiną syropu. Nałożyć łyżkę bitej śmietany, ułożyć na tym drugi naleśnik. Dokładać kolejne, by utworzyło się kilka warstw.
  • Torcik naleśnikowy posypać pokruszonymi pistacjami, ułożyć listki mięty. Podawać natychmiast.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne