Przygotowanie: 30 minut Smażenie: 8–10 minut Porcja: 465 kcal Składniki na 10 porcji
Składniki:
2 szklanki mąki
szklanka mleka
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
puszka brzoskwiń
bita śmietana
5 dag pistacji
Biszkoptowy przekładaniec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Mąkę wsypać do garnuszka, dodać żółtka, szczyptę soli, cukier, mleko. Wymieszać łyżką lub zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć ciasto naleśnikowe z obydwu stron na rumiano. Można wybrać taką patelnię, by krążki były małe.
Brzoskwinie wyjąć z puszki, osączyć na sitku. Owoce pokroić na kawałki. Pistacje wyjąć ze skorupek, zdjąć wierzchnią skórkę, drobno posiekać.
Każdy naleśnik położyć na talerzu, na nim ułożyć pokrojone brzoskwinie, zalać je odrobiną syropu. Nałożyć łyżkę bitej śmietany, ułożyć na tym drugi naleśnik. Dokładać kolejne, by utworzyło się kilka warstw.