www.bbcgoodfood.com
5 (4)
Naleśniki ze szparagami i jajkiem to pyszny farsz zawinięty w delikatne ciasto, przygotowane na bazie mleka kokosowego. To danie, inspirowane kuchnią azjatycką, podkręcone zostało sosem miodowo-limonkowym, odrobinę pikantnym za sprawą papryczki chili. Możemy zaserwować je na ciepło lub zimno, obowiązkowo udekorowane plasterkami soczystego ogórka i świeżej mięty. Poznajcie przepis na naleśniki z jajkiem i szparagami, które błyskawicznie znikają z talerzy.
mąka 40 g
jajka 5
mleko kokosowe 100 ml
olej słonecznikowy 20 ml
kurkuma 2 g
szczypiorek 20 g
szparagi 500 g
miód 80 g
sos sojowy 60 ml
limonka 1 szt.
papryka chili 10 g
czosnek 5 g
orzeszki ziemne 50 g
ogórek 200 g
świeża mięta 1 pęczek
Do małego rondelka wlewamy wodę, ostrożnie wkładamy 2 jajka i ogrzewamy je na średniej mocy palnika. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy moc i gotujemy jeszcze przez 8 minut. Następnie wrzątek odlewamy, a jajka studzimy (możemy je zanurzyć w zimnej wodzie). Kiedy ostygną, obieramy je z łupin i siekamy na drobno.
Limonkę myjemy, parzymy, kroimy na pół i wyciskamy sok. Papryczki chili myjemy, rozcinamy, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ tniemy w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy z łupin, czosnek przeciskamy przez praskę (możemy go też zmiażdżyć tępą stroną noża i posiekać), a cebulę kroimy na drobno. Ogórek (gruntowy lub szklarniowy) kroimy w plasterki.
Szparagi (najlepsze będą zielone) płuczemy, odrywamy zdrewniałą łodygę i tniemy na kawałki. Następnie umieszczamy je w odpowiednim naczyniu do gotowania na parze (możemy też wykorzystać metalowy cedzak). Do sporego garnka wlewamy wodę, wkładamy naczynie ze szparagami i ustawiamy ją na średniej mocy palnika. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy moc grzania i gotujemy przez 6-8 minut, aż nieco zmiękną. Gotowe warzywa przekładamy do czystego naczynia.
Orzeszki ziemne (warto wybrać solone) umieszczamy w moździerzu i miażdżymy na drobno (możemy je również posiekać nożem).
Przygotowujemy sos: w miseczce umieszczamy płynny miód (jeśli mamy skrystalizowany, możemy go delikatnie rozgrzać – jednak nie za mocno, ponieważ straci swoje właściwości; możemy go też zastąpić syropem klonowym), sos sojowy i sok z limonki. Mieszamy rózgą, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy posiekane chili, czosnek i pokruszone orzeszki ziemne. Mieszamy i odstawiamy na bok.
W dużej misce umieszczamy mąkę, 3 jajka, mleko kokosowe i kurkumę, wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta naleśnikowego. Niewielką patelnię (o średnicy ok. 25 cm) rozgrzewamy na średniej mocy palnika i dodajemy odrobinę oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy ¼ ciasta i obracamy patelnią, by pokryć nim całe dno. Zanim się zetnie, posypujemy odrobiną posiekanego szczypiorku. Gdy spód nabierze złotego koloru, obracamy naleśnik i smażymy drugą stronę. W ten sam sposób smażymy pozostałe 3 porcje ciasta.
Na środku każdego naleśnika umieszczamy gotowane szparagi i pokrojone jajka. Ciasto zwijamy w rulon i przecinamy na pół.
Naleśniki z jajkiem i szparagami podajemy polane sosem miodowo-limonkowym, udekorowane plasterkami soczystego ogórka i listkami świeżej mięty. Dobrze skomponują się również z sałatką z pomidorów.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/asparagus-coconut-crepes-sweet-chilli-sauce