nalesniki_a_la_lasagne_z_sosem_miesno_pomidorowym

Nalesniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym

Ocena:

4.53 (148)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Dzisiaj propozycja zapiekanki a'la Lasagne, zamiast makaronu, wykorzystałam wczorajsze naleśniki.

Składniki:

  • 5 naleśników
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 marchew
  • 1 por
  • 1 kostka serka topionego ze szczypiorkiem
  • 1 puszka pomidorów krojonych z ziołami
  • czerwona papryka
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 200 ml śmietany słodkiej
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • szczypta chilli
  • sól do smaku
  • czosnek lub mini kostka
  • gałka muszkatałowa
  • keczup pikantny

Nalesniki a'la lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotować farsz: podsmażyć 1/2 kg mięsa mielonego z tartą marchewką i pokrojonym porem na 1 łyżce oleju z dodatkiem czerwonej papryki, soli i rozdrobnionego czosnku lub rozkruszoną mini kostką, po około 5 minutach dodać pomidory z puszki, doprawić chilli i ewentualnie solą i dusić około 10 minut.
  • Śmietanę wymieszać z mąką, gałką muszkatałową i chilli. Tortownicę wysmarować tłuszczem następnie wysypać bułką tartą. na dnie układamy naleśnik, wykładamy 1/3 farszu mięsno-pomidorowego,na brzegach w 4 miejscach kłaść kawałeczki sera topionego, polać 1/4 sosu śmietanowego. Ułożyć tak ok 4 warstwy. Ostatnią warstwą jest naleśnik polany sosem i obłożony serem żółtym w plastrach i posypanym szczyptą chilli. Tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Zrobić smugi z keczupu i pokroić na 4 części, wyłożyć na talerze.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne