chinskie_pierozki_w_polskim_rosole

Chińskie pierożki w Polskim rosole

Ocena:

4.55 (199)

  • 60 min.
  • dla 5 osób

Smakowite połączenie Polskiej i Chińskiej kuchni.

Składniki:

  • na ciasto
  • 300 gr mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 200 ml wrzątku
  • nadzienie;
  • 450 gr mięsa mielonego indyczego
  • 3 łyżki białej fasoli (może być z puszki)
  • 3 owocki kardamonu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku

Chińskie pierożki w polskim rosole - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso lekko wysmażyć, dodać przyprawy, czosnek, posiekaną papryczkę i fasolę, podusić ok 10 min. przełożyć do robota i wszystko zmiksować na pastę.
  • Do pasty dodać sezam i szczypiorek. Wymieszać.
  • ciasto
  • W misce wymieszać mąkę z solą , proszkiem do pieczenia i smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto.
  • Ciasto wałkować cienko jak na tradycyjne pierożki, kroić w kwadraty , nakładać nadzienie i formować sakieweczki, górę ucinać.
  • Gotować na parze ok 10 min.
  • Pierożki podać z tradycyjnym rosołem z kurczaka .

Porady

Zobacz też: dum sum - chińskie pierożki pod lupą

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jeśli masz ochotę na pierogi z innym rodzajem drobiu, to polecamy również pierogi z kurczakiem. Fankom i fanom kuchni świata proponujemy przepis na gruzińskie pierożki chinkali. Zawsze dobrym pomysłem na pierogi z mięsem są też pieczone pierogi z wieprzowiną

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne