Eklery kawowe z polewą pomarańczową

Ocena:

4.55 (159)

  • 60 min.
  • dla 10 osób

Ciastka wypełnione wyrazistym kremem czekoladowo-kawowym, wykończone aromatyczną polewą cytrusową.

Składniki:

  • 6 łyżek masła
  • szczypta soli
  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • NADZIENIE:
  • po 10 dag gorzkiej i pełnomlecznej czekolady
  • 300 ml kremówki
  • 10 dag masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • POLEWA:
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • po szczypcie cukru waniliowego i cynamonu
  • tłuszcz i mąka do blachy

Eklery kawowe z polewą pomarańczową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szklankę wody zagotowujemy z  masłem oraz solą. wsypujemy mąkę i gotujemy na małym ogniu tak długo
  • aż ciasto zacznie odchodzić od dna. Przekładamy je wówczas do miski i zagniatamy mikserem
  • dodając po jednym jajku oraz proszek do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Blachę natłuszczamy i oprószamy mąką. Rękaw cukierniczy z końcówką w formie gwiazdy napełniamy ciastem i wyciskamy na blachę w postaci pasków o dł. 10 cm. Pieczemy 30 min. Zdejmujemy z blachy.
  • Na nadzienie: czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki
  • masła i kawy. Schładzamy 3 godz. w lodówce
  • następnie ubijamy na piankę
  • nakładamy na dolne połówki przeciętych eklerek i przykrywamy górnymi.
  • Na polewę: cukier puder mieszamy z sokiem pomarańczowym
  • cu-krem waniliowym i cynamonem. Polewą smarujemy eklery.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne