Sernik z musem czekoladowym

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Sernik z musem czekoladowym to maślany spód z kakaowych herbatników, kremowa masa twarogowa i piankowy wierzch. Ten dwukolorowy deser zachwyca wilgotnym waniliowym wnętrzem i subtelnym czekoladowym wykończeniem. Świetnie ozdobi świąteczny stół, ale można go upiec właściwie na każdą okazję. Warto przyrządzić go z wyprzedzeniem, żeby obie warstwy dobrze stężały. Sprawdźcie, jak zrobić puszysty sernik z musem czekoladowym.

Składniki:

  • herbatniki  250 g

  • masło  50 g

  • ser z wiaderka  1 kg

  • jajka  3 szt.

  • cukier waniliowy  48 g

  • cukier  200 g

  • mleko skondensowane  340 ml

  • budyń waniliowy  80 g

  • śmietana 30%  500 ml

  • żelatyna  8 g

  • czekolada deserowa  100 g

  • czekolada mleczna  100 g

  • kakao  15 g

Sernik z musem czekoladowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 170°C (tryb góra-dół). Wyjmujemy jajka, mleko skondensowane i twaróg z lodówki z wyprzedzeniem, żeby wszystkie składniki na masę serową miały temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy w rondelku.  

  • Krok 2:

    Spód: rozdrabniamy kakaowe herbatniki w malakserze. Można też robić to ręcznie – w moździerzu lub włożyć ciastka do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem. Łączymy je z rozpuszczonym masłem. Wykładamy nimi dno tortownicy o średnicy 24 cm. Dobrze dociskamy ciasteczkową masę, żeby powstał równy, zwarty spód.    

  • Krok 3:

    Masa serowa: ucieramy jajka z drobnym cukrem do wypieków. Wsypujemy też opakowanie cukru waniliowego (16 g). Kiedy staną się blade i puszyste, łączymy je z mielonym białym serem (można wykorzystać produkt z wiaderka lub samodzielnie przepuścić twaróg trzykrotnie przez maszynkę). Następnie dodajemy 2 budynie waniliowe bez cukru (80 g) i niesłodzone mleko skondensowane. Dokładnie miksujemy, żeby nie zostawić grudek, ale staramy się nie napowietrzyć masy. 

  • Krok 4:

    Pieczenie: przelewamy masę serową na spód z herbatników. Wyrównujemy szpatułką. Wkładamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut. Opcjonalne sernik możemy wstawić do kąpieli wodnej. Dzięki temu wytworzy się para i ciasto będzie idealnie wilgotne i kremowe. Zapobiegamy w ten sposób także pękaniu jego powierzchni. Studzimy sernik w temperaturze pokojowej. Dobrze jest też schłodzić go w lodówce przed nałożeniem wierzchniej warstwy.     

  • Krok 5:

    Mus czekoladowy: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Łamiemy na cząstki oba rodzaje czekolady i rozpuszczamy je z dodatkiem 100 ml śmietanki. Można zrobić to w kąpieli wodnej lub za pomocą mikrofali. Mieszamy, aż uzyskamy jednolity krem i studzimy go. Pozostałą śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że powinna być dobrze schłodzona) z cukrem waniliowym. Cienkim strumykiem wlewamy przestudzoną żelatynę, a następnie dodajemy kakao i krem czekoladowy. Miksujemy do połączenia składników.    

  • Krok 6:

    Wykończenie sernika: wkładamy schłodzone ciasto do wysokiej formy lub rantu cukierniczego. Wylewamy na nie świeżo przygotowany mus czekoladowy. Wyrównujemy wierzch. Możemy zrobić na nim subtelne spiralne wzory za pomocą łyżki. Wstawiamy deser do lodówki na minimum 2 godziny, żeby jego warstwy całkowicie stężały. Czas na chłodzenie nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.   

  • Krok 7:

    Podanie: sernik z musem czekoladowym na herbatnikowym spodzie warto udekorować przesianym kakao lub wiórkami z czekolady (używamy w tym celu tarki lub obieraczki do warzyw). Kroimy ciasto za pomocą rozgrzanego ostrza, żeby uzyskać porcje o równych krawędziach.  

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne