Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.54 (194)
Tarta z kokosowym musem i marakują to orzeźwiający deser bez pieczenia. Orzeźwiający smak marakui, doskonale smakuje z maślanymi ciasteczkami i kremową masą kokosowo-jogurtową. Śmietana kokosowa to produkt do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością. Idealnie sprawdzi się też zastygła część mleka kokosowego gromadząca się na górze wieczka.Tarta z kokosowym musem i marakują polecana jest jako słodki dodatek do kawy albo prezent zamiast tortu urodzinowego.
masło 6 łyżek stołowych
ciastka maślane 300 g
żelatyna 2 łyżki stołowe
masa kokosowa 400 ml
miód 360 g
sól 1 szczypta
jogurt grecki 300 ml
marakuja 6 szt.
sok pomarańczowy 1 szklanka
Tortownicę o śr. 25 cm natłuszczamy masłem i wylepiamy papierem do pieczenia.
Ciastka rozwałkowujemy na drobne okruchy. Dodajemy resztę masła i mieszamy, aby połączyć składniki. Masą wylepiamy dno tortownicy, mocno dociskając dłonią. Żelatynę moczymy 5 min w zimnej wodzie,
aby zmiękła.
Śmietanę kokosową, połowę miodu i szczyptę soli umieszczamy w rondlu. Podgrzewamy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Odciskamy nadmiar wody z żelatyny, dodajemy do śmietany z miodem i mieszamy, aż się roztopi
i połączy z pozostałymi składnikami. Masę kokosową przenosimy do miski i pozostawiamy na 1 godz., aby osiągnęła temperaturę pokojową, następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Wylewamy na przygotowany spód i odstawiamy na co najmniej 2 godz. Resztę miodu wkładamy do rondla, dodajemy pulpę z marakui i podgrzewamy, mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 4 min.
Dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez 10 min, aż masa zgęstnieje. Przenosimy do miski i pozostawiamy na 2 godz. lub do całkowitego ostudzenia. Masę z marakui rozprowadzamy na wierzchu tarty.
Porady
W przepisie wykorzystano:
- 3 listki żelatyny
- 400 ml śmietany kokosowej
- gęsty jogurt typu greckiego
- pulpę z 6 marakui
Delikatny krem na bazie śmietany kokosowej z wyrazistą polewą z owoców oraz chrupiącym spodem to deser idealny dla początkujących cukierników. Prosty w przygotowaniu i o efektownym wyglądzie. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat na kolekcję SS24 Guess oraz Marciano by Guess, z wyłączeniem kolekcji kapsułowych i carryovers. Dostępny w sklepach stacjonarnych oraz online na www.guess.eu/pl. Nie dotyczy outletów.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.