Mrożenie

39 przepisów

iStock-646159030

Mrożenie to zabieg, dzięki któremu przez długi czas możemy się cieszyć owocami i warzywami, bez obaw o utratę większości ich składników odżywczych. Najpierw należy jednak poznać kilka podstawowych zasad, umożliwiających prawidłowe przeprowadzenie całego procesu.

Mrożenie owoców i warzyw

Mrożenie stanowi jeden z najlepszych sposobów przechowywania owoców i warzyw. W pierwszej kolejności należy sobie uświadomić, że do zamrożenia wybieramy wyłącznie sztuki całkowicie zdrowe, bez plam czy innych defektów. Przed zamrożeniem większości owoców i warzyw zaleca się ich umycie (od tej zasady zwolnione są tylko maliny i poziomki), następnie zaś odsączenie z nadmiaru wody i osuszenie na papierowych ręcznikach.

Ogólna zasada mówi, że optymalne efekty przynosi mrożenie jak najmniejszych partii owoców czy warzyw w możliwie najkrótszym czasie i z wykorzystaniem najniższej dostępnej temperatury. Powinna ona wynosić nie więcej niż -18 stopni Celsjusza. Jeśli jednak posiadamy zamrażarkę z możliwością obniżenia temperatury, znacząco przysłuży się ona jakości naszych mrożonek. 

Dlaczego szybkość zamrażania okazuje się aż tak istotna? Przy powolnym mrożeniu dochodzi do powstawania dużych lodowych kryształków, rozrywających błonę komórkową tkanek warzyw czy owoców. To z kolei sprzyja wyciekaniu soku podczas rozmrażania. 

Warzywa czy owoce rozkładamy równomiernie na tackach. Dopiero po zakończeniu całego procesu wykorzystujemy specjalne woreczki do mrożenia, wkładając do nich gotowe mrożonki. 

Warzywa mrożone otrzymujemy najczęściej po ich zblanszowaniu, czyli szybkiej obróbce cieplnej. Zabieg ten polega na wrzuceniu warzyw do wrzątku, a następnie oblaniu ich zimną wodą. Blanszowanie stosuje się nie tylko przy mrożeniu, lecz także w sytuacjach, gdy np. z powodów zdrowotnych nie chcemy jeść warzyw całkiem na surowo.  

Przed mrożeniem blanszuje się również jabłka i gruszki, pozostałe owoce jednak tego nie wymagają. Jeżeli zastanawiamy się więc, jak mrozić truskawki, wystarczy po prostu rozłożyć je na tackach w zamrażalniku, przy odpowiednio niskiej temperaturze.  

Co zrobić z zamrożonych owoców?

Mrożenie owocowych i warzywnych zapasów nie jest zatem specjalnie trudne. W pewnej chwili rodzi się jednak nieuchronnie pytanie, co zrobić z leżącymi w zamrażalniku przysmakami. W przypadku owoców przyda się nam z pewnością garść pomysłów na pyszne desery.

Mrożone owoce jak najbardziej nadają się do upieczenia ciasta - należy je jednak wcześniej wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić. W innym wypadku nasze ciasto z mrożonymi owocami zamieni się w zakalec; wszystkie składniki umieszczane w piekarniku powinny mieć bowiem mniej więcej tę samą temperaturę.

Jeśli posiadamy w domu blender, bez trudu zrobimy z mrożonych owoców lody albo shake'a. Wystarczy je połączyć z mlekiem i ewentualnymi dodatkami (jak np. schłodzone banany), następnie jeszcze opcjonalnie dosłodzić cukrem bądź miodem. W ten sposób powstaną np. lody z arbuza, lody śmietankowe bądź shake truskawkowy. 

Mrożone desery

Mrożenie nie ogranicza się jednak wyłącznie do owoców. Przy odrobinie fantazji możemy przygotować dla siebie i swoich bliskich wspaniałe mrożone desery, które zaskoczą wszystkich swoją oryginalnością.

Świetny przykład stanowią tu domowe bounty - popularne batoniki, które możemy mieć bez wychodzenia z własnego mieszkania. Na ich przygotowanie należy wprawdzie przeznaczyć około czterech godzin, w nagrodę otrzymamy jednak intrygujący deser dla całej rodziny. 

Podobnie ciekawą propozycję na udane popołudnie stanowi Vienetta trzywarstwowa: popularny włoski deser na bazie lodów waniliowych oraz ciasta czekoladowego brownie. Z kolei wielbiciele samych lodów powinni skosztować kulfi - egzotycznego przysmaku prosto z Indii.  

Mrożone napoje

O ile na desery w formie mrożonej może nam przyjść ochota o każdej porze roku, o tyle mrożone napoje przydają się głównie latem. 

Kawa mrożona jest pyszna w każdej odsłonie: z kostkami lodu, z likierem, z bitą śmietaną, z nugatem... Z kolei mrożona herbata smakuje najlepiej w połączeniu z soczystymi owocami, których w sezonie letnim na pewno nam nie zabraknie.