Mrożenie

48 przepisów

Mrożenie to zabieg, dzięki któremu przez długi czas możemy się cieszyć owocami i warzywami, bez obaw o utratę większości ich składników odżywczych. Najpierw należy jednak poznać kilka podstawowych zasad, umożliwiających prawidłowe przeprowadzenie całego procesu.

Przepisy na mrożone dania

Mrożenie owoców i warzyw

Mrożenie stanowi jeden z najlepszych sposobów przechowywania owoców i warzyw. W pierwszej kolejności należy sobie uświadomić, że do zamrożenia wybieramy wyłącznie sztuki całkowicie zdrowe, bez plam czy innych defektów. Przed zamrożeniem większości owoców i warzyw zaleca się ich umycie (od tej zasady zwolnione są tylko maliny i poziomki), następnie zaś odsączenie z nadmiaru wody i osuszenie na papierowych ręcznikach.

Ogólna zasada mówi, że optymalne efekty przynosi mrożenie jak najmniejszych partii owoców czy warzyw w możliwie najkrótszym czasie i z wykorzystaniem najniższej dostępnej temperatury. Powinna ona wynosić nie więcej niż -18 stopni Celsjusza. Jeśli jednak posiadamy zamrażarkę z możliwością obniżenia temperatury, znacząco przysłuży się ona jakości naszych mrożonek. 

Dlaczego szybkość zamrażania okazuje się aż tak istotna? Przy powolnym mrożeniu dochodzi do powstawania dużych lodowych kryształków, rozrywających błonę komórkową tkanek warzyw czy owoców. To z kolei sprzyja wyciekaniu soku podczas rozmrażania. 

Warzywa czy owoce rozkładamy równomiernie na tackach. Dopiero po zakończeniu całego procesu wykorzystujemy specjalne woreczki do mrożenia, wkładając do nich gotowe mrożonki. 

Warzywa mrożone otrzymujemy najczęściej po ich zblanszowaniu, czyli szybkiej obróbce cieplnej. Zabieg ten polega na wrzuceniu warzyw do wrzątku, a następnie oblaniu ich zimną wodą. Blanszowanie stosuje się nie tylko przy mrożeniu, lecz także w sytuacjach, gdy np. z powodów zdrowotnych nie chcemy jeść warzyw całkiem na surowo.  

Przed mrożeniem blanszuje się również jabłka i gruszki, pozostałe owoce jednak tego nie wymagają. Jeżeli zastanawiamy się więc, jak mrozić truskawki, wystarczy po prostu rozłożyć je na tackach w zamrażalniku, przy odpowiednio niskiej temperaturze.  

Co zrobić z zamrożonych owoców?

Mrożenie owocowych i warzywnych zapasów nie jest zatem specjalnie trudne. W pewnej chwili rodzi się jednak nieuchronnie pytanie, co zrobić z leżącymi w zamrażalniku przysmakami. W przypadku owoców przyda się nam z pewnością garść pomysłów na pyszne desery.

Mrożone owoce jak najbardziej nadają się do upieczenia ciasta - należy je jednak wcześniej wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić. W innym wypadku nasze ciasto z mrożonymi owocami zamieni się w zakalec; wszystkie składniki umieszczane w piekarniku powinny mieć bowiem mniej więcej tę samą temperaturę.

Jeśli posiadamy w domu blender, bez trudu zrobimy z mrożonych owoców lody albo shake'a. Wystarczy je połączyć z mlekiem i ewentualnymi dodatkami (jak np. schłodzone banany), następnie jeszcze opcjonalnie dosłodzić cukrem bądź miodem. W ten sposób powstaną np. lody z arbuza, lody śmietankowe bądź shake truskawkowy. 

Mrożone desery

Mrożenie nie ogranicza się jednak wyłącznie do owoców. Przy odrobinie fantazji możemy przygotować dla siebie i swoich bliskich wspaniałe mrożone desery, które zaskoczą wszystkich swoją oryginalnością.

Świetny przykład stanowią tu domowe bounty - popularne batoniki, które możemy mieć bez wychodzenia z własnego mieszkania. Na ich przygotowanie należy wprawdzie przeznaczyć około czterech godzin, w nagrodę otrzymamy jednak intrygujący deser dla całej rodziny. 

Podobnie ciekawą propozycję na udane popołudnie stanowi Vienetta trzywarstwowa: popularny włoski deser na bazie lodów waniliowych oraz ciasta czekoladowego brownie. Z kolei wielbiciele samych lodów powinni skosztować kulfi - egzotycznego przysmaku prosto z Indii.  

Mrożone napoje

O ile na desery w formie mrożonej może nam przyjść ochota o każdej porze roku, o tyle mrożone napoje przydają się głównie latem. 

Kawa mrożona jest pyszna w każdej odsłonie: z kostkami lodu, z likierem, z bitą śmietaną, z nugatem... Z kolei mrożona herbata smakuje najlepiej w połączeniu z soczystymi owocami, których w sezonie letnim na pewno nam nie zabraknie. 

Artykuły powiązane

Kawa mrożona z lodami
07.08.2020

Kawa mrożona jak z kawiarni? W domu zrobisz jeszcze lepszą!

Powoli robi się za ciepło na gorącą kawę. Rano jeszcze smakuje, ale tę popołudniową zastępujemy kawą mrożoną. Jak ją zrobić? Czy jedyną możliwością jest mleczna frappe?

Lody wodne domowe
25.07.2020

Lody wodne domowe -wraca słodki hit lat 90-tych

Rosnące za oknem temperatury wyzwalają kuchenną kreatywność. Produkcja domowych lodów i sorbetów nabiera tempa podczas upałów. Pośród licznych sposobów na kulinarne ochłodzenie, jednym z najprostszych są domowe lody wodne. Wystarczy odrobina wody lub soku i dowolne owoce. Zobacz najszybszy i najłatwiejszy przepis na letnie orzeźwienie.

Mrożone owoce
23.07.2020

Zachowaj smak lata na cały rok - jak mrozić owoce i warzywa

Jak mrozić owoce i warzywa? To pytanie zadajemy sobie, kiedy sklepowe lady latem uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw. Dookoła mnożą się stragany i bazarki, pełne kolorowych darów lata. Korzystajmy z tych dobrodziejstw na bieżąco, ale nie tylko! Jak zachować smak lata na cały rok? Do zimy jeszcze daleko, ale to właśnie teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych nowalijek, powinniśmy pomyśleć o zaopatrzeniu swoich zamrażarek.

Lody domowe
01.07.2020

Lody domowe - metody prostsze niż myślisz. Sprawdź, z jakich składników i jak zrobić lody domowe

Lody domowe to deser, który pysznie smakuje i skutecznie chłodzi. W zależności od metody przygotowania i pomysłu na to, jak zrobić lody w domu, możemy zrobić je błyskawicznie z kilku składników lub zaszaleć i zrobić domowe lody niczym w lodziarni. Przepis na lody uzależniony jest przede wszystkim od składników, czasu i ewentualnego potrzebnego sprzętu. Bez obaw! Z naszym poradnikiem dowiecie się, jak się robi lody z różnych przepisów kulinarnych.

Lody
11.05.2020

3 książki o lodach, które musisz mieć tego lata

Spójrzmy prawdzie w oczy - jeśli choć raz zdarzy wam się przyrządzić domowe lody, na kupne będziecie patrzeć już tylko z lekką pogardą. To dlatego, że absolutnie nie umywają się do tych domowych, których smak możecie modyfikować aż znajdziecie swojego faworyta. Przygotowanie lodów w domu nie jest trudne, wymaga jednak trochę czasu i dobrego przepisu. Z tym ostatnim możemy wam pomóc - w cyklu Kulturalnie kulinarnie przedstawiamy książki o lodach.

przechowywanie żywności w lodówce
04.05.2020

Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.

mrozenie
15.03.2020

Zapasy jedzenia w domu - jak przechowywać chleb, jak mrozić ser i co zrobić z warzywami

Zapasy jedzenia w domu to aktualna sytuacja, która dotyczy wielu polskich domów ze względu na panującą pandemię. Wielu z nas w panice kupiło mnóstwo produktów spożywczych. Co dalej? Co zrobić, kiedy zostaniemy w domu z mnóstwem produktów o różnym terminie ważności? Jak uniknąć marnowania jedzenia i jak maksymalnie przedłużyć termin do spożycia niektórych z nich?