Parzybroda / Fot. iStock
4.49 (153)
Zupa parzybroda, nazywana niekiedy również pazibrodą, to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej oraz podkarpackiej (chociaż w nieco innych wariantach). Przygotowuje się ją z cienkich pasków kapusty, które podczas jedzenia mogą przyklejać się do brody – stąd właśnie specyficzna nazwa tej potrawy. Parzybrodę można przygotować zarówno w wersji postnej, jak i mięsnej na bulionie mięsnym oraz z dodatkiem boczku. Parzybroda jest gęstą i sycącą zupą, której najważniejszym składnikiem jest młoda kapusta. Oprócz tego do zupy tej dodaje się warzywa, boczek i przyprawy. Poniżej podajemy przepis na parzybrodę!
młoda kapusta 800 g
ziemniaki 600 g
boczek wędzony 150 g
cebula 1 szt.
mąka 20 g
majeranek 2 g
liść laurowy 1 szt.
cukier 2 g
kwasek cytrynowy 2 g
sól 5 g
pieprz 5 g
Przepis na parzybrodę zaczynamy od przygotowania boczku. Najpierw kroimy go w kostkę, wytapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Dalej kapustę dokładnie myjemy i kroimy w grubą kostkę oraz zalewamy wrzątkiem (250 ml), solimy i słodzimy. Dodajemy połowę stopionego boczku, kminek, majeranek i pozostawiamy na ogniu. Całość gotujemy bez przykrycia przez ok. 5-10 minut.
iStock
Kolejnym krokiem w przygotowaniu przepisu na parzybrodę jest włożenie obranych i pokrojonych w drobną kostkę ziemniaków do naszego wywaru z kapustą, boczkiem i przyprawami. Całość gotujemy przez ok. 5-7 minut (ziemniaki nie powinny się rozpaść). Na pozostałym boczku podsmażamy posiekaną cebulę, następnie, mieszając, wsypujemy mąkę, lekko zrumieniamy i mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i zagotowujemy. Na koniec wlewamy zasmażkę do garnka z kapustą i ziemniakami, dodajemy pieprz i ewentualnie kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.
iStock
Porady
- Gorącą parzybrodę można podawać do mięsa, gotowanego grochu, fasoli, soczewicy lub jako samodzielne danie.
- Ważnym składnikiem w parzybrodzie jest zasmażka, którą przygotowuje się z 20 g tłuszczu – smalcu, oleju, masła lub margaryny oraz 20 g mąki pszennej, lub bezglutenowej (są to proporcje na 500 ml zupy/płynu). Podstawową funkcją zasmażki jest zagęszczenie zupy.
- Do parzybrody najlepiej sprawdza się wędzony boczek. Jeśli go nie mamy, to możemy go z powodzeniem zastąpić wędzoną kiełbasą lub słoniną.
Parzybroda jest tradycyjną polską zupą, znaną przede wszystkim w Wielkopolsce, na Podkarpaciu oraz w Kieliszczynie. Nazywana jest niekiedy również zupą chłopską, co związane jest z jej pochodzeniem. Warto podkreślić, że parzybroda jest dość szybkim i tanim w przygotowaniu daniem, a także niezwykle sycącym. Wszystko to niegdyś czyniło parzybrodę jako idealne danie, dające energii do ciężkiej pracy na roli. Parzybroda jest daniem jednogarnkowym, przygotowanym na bazie kapusty i ziemniaków (tłuczonych lub pokrojonych w drobną kostkę). Jej charakterystyczna nazwa związana jest z cienkimi i długimi paskami kapusty, które właśnie parzyły brodę osoby jedzącej tę zupę.
Najważniejszym składnikiem parzybrody jest kapusta, bez której ta zupa wielkopolska nie może istnieć. W naszym przepisie zalecamy wykorzystać młodą kapustę, która ma postać małej i ciemnozielonej główki. Jest ona krucha i delikatna, dlatego też świetnie sprawdzi się nie tylko na parzybrodę, ale również do kapuśniaku, surówki czy nawet gołąbków. Parzybrodę możemy przygotować również w kapusty kiszonej – wówczas będzie miała ona lekko kwaskowaty posmak. Warto jednak pamiętać, że jeśli zdecydujemy się na ten rodzaj kapusty do parzybrody, to powinniśmy ją wcześniej dobrze przepłukać i obgotować. Do naszego dania możemy wykorzystać również kapustę białą oraz kapustę włoską. Należy jednak mieć na uwadze, że wybór rodzaju kapusty jest bardzo ważny, ponieważ to właśnie ona determinuje smak parzybrody.
Rabat na wszystkie produkty Pharmaceris dostępne na www.pharmaceris.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u Partnera.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na nieprzecenione bestsellery i produkty z nowej kolekcji. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych (w Warszawie i Krakowie) i online na balaganstudio.com. Z wyłączeniem kolekcji biżuterii Balagan・W.KRUK・Felicita! Szczegóły w sklepach i na stronie.