Agnieszka Pietroń

Lody oreo

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Lody oreo wykonamy w prosty sposób z mleka skondensowanego, śmietanki oraz ciasteczek. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i odłożyć na parę godzin do lodówki. Gotowy deser możemy udekorować dodatkowo polewą czekoladą, bitą śmietaną lub owocami. Najczęściej podajemy go w pucharku bądź wafelku. Ponadto lody oreo bez problemu przygotujemy również na patyku. W takim wydaniu z pewnością zachwycą najmłodszych.

Składniki:

  • mleko skondensowane  400 g

  • śmietana 30%  600 ml

  • oreo  300 g

Lody oreo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciastka oreo: łamiemy je na mniejsze kawałki. Dzielimy je na 70 g i 230 g, a następnie odkładamy do dwóch oddzielnych naczyń.

  • Krok 2:

    Masa: do miski wlewamy mleko skondensowane. Dodajemy śmietanę kremówkę. Całość ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Na końcu łączymy go z 230 g połamanych ciasteczek.

  • Krok 3:

    Lody oreo: gotową masę przekładamy do plastikowego pojemnika. Na wierzch wykładamy pozostałe ciasteczka. Całość przykrywamy pokrywką i wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny.

Porady

  • Lody oreo wspaniale prezentują się podane w wafelkach. Okazuje się, że łatwością zrobimy je w domu. Wystarczy połączyć mąkę pszenną, cukier, masło oraz śmietankę. Gotowe ciasto pieczemy w waflownicy lub piekarniku.
  • Deser pięknie wygląda udekorowany polewą czekoladową, owocową, kakaową, bitą śmietaną, prażonymi orzechami, a nawet świeżymi owocami. 
  • Do wykonania lodów, zamiast mleka skondensowanego możemy użyć mascarpone oraz cukru. Dodajemy wtedy ok. 300 g serka i 70 g cukru. Proces przygotowania deseru pozostaje taki sam.
  • Lody możemy przygotować również na patyku. Gotową masę śmietankową przekładamy wtedy do specjalnych foremek. Następnie wstawiamy je do zamrażalnika na ok. 4-5 godzin.
  • Jeśli zależy nam na wyjątkowo głębokim aromacie lodów, wystarczy wzbogacić je o niewielką ilość ekstraktu z wanilii. Dodajemy go w momencie łączenia śmietanki kremówki oraz mascarpone. 
  • Masę ze śmietanki, mleka i ciasteczek mrozimy najczęściej w plastikowym, podłużnym opakowaniu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć również szklanego naczynia lub formy silikonowej.
  • Śmietanka powinna odznaczać się wysoką zawartością tłuszczu, czyli 30-36%. Składnik ten odpowiada za kremową konsystencję deseru. Pamiętajmy również, żeby wcześniej dokładnie ją schłodzić. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że się ubije. Najlepiej parę godzin przed wykonaniem lodów, wstawić ją do lodówki.
  • Deser możemy również przygotować w wersji czekoladowej. W takiej sytuacji dodajemy do masy śmietankowej niewielką ilość kakao. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do plastikowego pojemnika.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne