Wegańska panna cotta z mleka kokosowego z truskawkami

Ocena:

4.46 (180)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Panna cotta to włoski deser podawany z musem truskawkowym. Jego wegańska wersja jest równie prosta w przygotowaniu, pyszna i pełna witamin.

Składniki:

  • syrop z agawy  5 łyżek stołowych

  • truskawki  1 kg

  • mleko kokosowe  800 g

  • wanilia  0.5 łyżeczki

  • agar  1.5 łyżeczki

  • ksylitol  4 łyżeczki

Wegańska panna cotta z mleka kokosowego z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mleko przelewamy do garnka. Dodajemy do niego ksylitol i wanilię. Do mleka kokosowego dodajemy agar i energicznie mieszając gotujemy przez ok. minutę. Krem kokosowy przelewamy do szklanek lub słoiczków i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie chłodzimy w lodówce.
    Truskawki myjemy, szupułkujemy i blendujemy na sos razem z syropem z agawy. Wcześniej odkładamy kilka do dekoracji. Możemy je przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
    Na schłodzoną panna cottę nakładamy mus truskawkowy. Dekorujemy świeżymi owocami.

Porady

Zobacz też: Panna cotta z marakują

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne