Miodownik z orzechami

Ocena:

4.51 (159)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Miodownik z orzechami to pyszne kruche ciasto przekładane budyniowym kremem. Wierzch ozdabiają posiekane orzechy włoskie w miodowej glazurze. Wypiek jest idealny na święta. Nic więc dziwnego, że to obok makowca i sernika najpopularniejszy świąteczny wypiek w Polsce. Ze spokojem możecie zrobić miodownik z orzechami jeden, a nawet dwa dni wcześniej – taki smakuje najlepiej. 

Składniki:

  • mleko  450 ml

  • miód  70 ml

  • mąka  500 g

  • soda oczyszczona  5 g

  • masło  500 g

  • cukier  300 g

  • jajka  2 szt.

  • budyń waniliowy  40 g

  • orzechy włoskie  200 g

Miodownik z orzechami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników na ciasto: do niewielkiego rondelka wlewamy 50 ml mleka i 30 ml miodu. Podgrzewamy do momentu, aż miód się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z sodą. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.

  • Krok 2:

    Zagniatanie ciasta: do miski z mąką dodajemy zimne masło (200 g) i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy 100 g cukru, jajka i przestudzone mleko z miodem. Zagniatamy ciasto w kulę, a następnie dzielimy je na trzy równie części.

  • Krok 3:

    Przygotowanie blatów: blachę o wymiarach 35×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy na niej ciasto na pierwszy placek. Rozprowadzamy je opuszkami palców oprószonymi mąką – może się kleić.

  • Krok 4:

    Wypiekanie placków na miodownik z orzechami: każdy placek pieczemy osobno w prostokątnej blasze przez 15 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Z wypiekiem ostatniego blatu czekamy do do zrobienia masy orzechowej.

  • Krok 5:

    Budyń: 350 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy 100 g cukru i doprowadzamy do wrzenia. W osobnym naczyniu mieszamy 50 ml zimnego mleka z budyniem w proszku (bez cukru). W momencie gdy mleko zaczyna się gotować, wlewamy budyń i mieszamy do uzyskania gęstej i gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 6:

    Masa orzechowa: siekamy orzechy włoskie, zostawiając kilka sztuk do ozdoby. Na patelni roztapiamy masło (100 g) z miodem (40 ml) i cukrem (100 g). Mieszamy, a gdy składniki się połączą, dodajemy posiekane orzechy. Smażymy przez ok. 5 min, cały czas mieszając. Masę orzechową wykładamy na trzeci placek przed pieczeniem. Blat z orzechami wstawiamy do piekarnika na 15 min.

  • Krok 7:

    Krem do ciasta: ucieramy mikserem 200 g miękkiego masła. Stopniowo dodajemy przygotowany zimny budyń. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników na gęsty i gładki krem.

  • Krok 8:

    Składanie ciasta: na dnie blachy układamy pierwszy spód miodownika. Na wierzch wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy drugi blat, a na nim pozostały krem budyniowy. Całość przykrywamy blatem z orzechami.

  • Krok 9:

    Miodownik z orzechami jest gotowy: odstawiamy go do ostygnięcia w chłodne miejsce.

Porady

  • Co zrobić, żeby na budyniu nie utworzył się kożuch? Trzeba od razu po ugotowaniu przykryć garnek folią aluminiową. W taki sposób pozostawić do ostygnięcia.
  • Masło na ciasto powinno być zimne, więc wyjmujemy je z lodówki na ostatnią chwilę – tuż przed dodaniem do mąki. Z kolei masło na krem należy ogrzać do temperatury pokojowej.
  • Budyń możecie przygotować samodzielnie z mleka, żółtek, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej. Domowy budyń na krem powinien być gęsty, więc zamiast 500 ml, użyjcie 400 ml mleka.
  • Blaty na miodownik z orzechami można upiec dzień wcześniej. Układamy je jeden na drugim, oddzielając papierem do pieczenia. Gdy wystygną, owijamy je folią spożywczą, aby nie wyschły.
  • Miodownik z orzechami to ciasto, które jest świeże przez długi czas. Możecie jest przechowywać nawet do 7 dni w chłodnym miejscu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jaki miód wybrać na miodownik z orzechami?

Na miodownik z orzechami warto wybrać naturalny miód o neutralnym smaku, na przykład:

  • akacjowy – bardzo słodki z przyjemnie zbalansowaną kwasowością,
  • wielokwiatowy – charakteryzuje go jasna barwa i łagodny słodki smak,
  • lipowy – o zapachu kwitnących kwiatów lipy. W zależności od pory zbioru ma bardziej łagodny lub intensywny smak. Jest mniej słodki niż miód akacjowy lub wielokwiatowy,
  • rzepakowy – to jeden z najbardziej delikatnych w smaku miodów. Ma jasny kolor i wyczuwalny zapach kwiatów rzepaku.

Jeśli lubicie wyraźny, ale też lekko gorzkawy smak miodu, możecie upiec placki z dodatkiem miodu gryczanego. Będą one miały ciemniejszy, bardziej karmelowy kolor i intensywny smak.

Miodownik z orzechami i kaszą manną

Miodownik z orzechami często przekładany jest kremem z kaszy manny, który nazywany jest także kremem grysikowym. Kaszę mannę należy ugotować na mleku w taki sposób, aby po wystygnięciu miała gęstą konsystencję. Zimną kaszę ucieramy z masłem, dodając ją stopniowo łyżka po łyżce.

Do kremu z kaszy manny warto dodać cukier waniliowy, który najlepiej jest przygotować samodzielnie z białego cukru i prawdziwej wanilii. W sklepach często można dostać cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Jaka jest różnica? O tym w artykule: Wanilina a wanilia – co warto wiedzieć o tych produktach.

Miodownik królewski z orzechami

Miodownik królewski to kruche ciasto miodowe przekładane kremem z dodatkową warstwą biszkoptu. Ciasto można przełożyć kremem z budyniu waniliowego lub czekoladowego. Ostatni blat zapiekamy bez orzechów. Ciasto pokrywamy polewą czekoladową, a posiekane lub zmielone orzechy włoskie posypujemy po jej wierzchu.

Miodownik (z orzechami lub bez) występuje pod różnymi nazwami w zależności od regionu:

  • w centralnej Polsce – znany jest jako miodownik królewski, „królewiec” lub stefanka,
  • w Czechach – występuje pod nazwą „marlenka”. Ciasto składa się z większej ilości blatów i przybiera formę tortu.

Przepis na miodownik pochodzi z Armenii, skąd przybył na tereny Czech, a potem do naszego kraju.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne