Moje Gotowanie
Cristina Catese

Castagnole pączki włoskie

Ocena:

4.47 (193)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób

Łatwe pączki z alkoholem - idealne na deser w Karnawale. Włoskie pączki możemy udekorować według gustu. Cristina Catese poleca cukier puder oraz miód. Castagnole kuszą smakiem i prostym przepisem.

Składniki:

  • na ciasto: 600 g mąki typu 00
  • przesianej
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • 40 ml likieru sambuca (anyżkowego)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do smażenia: olej
  • do wykończenia: 200 g miodu

Castagnole pączki włoskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Jego konsystencja musi być gładka
  • ale bardzo miękka. Po wyrobieniu odstawiamy pod przykryciem na 1 godz. do lodówki.
  • Ciasto dzielimy na małe części
  • formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na głębokim oleju
  • obracając je kilkakrotnie
  • aż ładnie się zarumienią. Wyjmujemy i odsączamy na papierowych ręcznikach.
  • Pączki castagnole są już gotowe: możemy je posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w miodzie: podgrzewamy go w garnku na bardzo małym ogniu
  • zanurzamy w nim pączki castagnole
  • obracamy kilkakrotnie
  • aby były całkowicie nim pokryte.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne