8 czubatych łyżeczek żelatyny+ 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
kostka warzywna
cukier do smaku
sok z cytryny
Dodatkowo
groszek konserwowy
2 jajka na twardo
1 ugotowana duża marchewka
trochę rodzynek
listek laurowy
ziele angielskie
Wigilijne pulpety rybne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Rybę odmrozić,wysuszyć papierowym ręcznikiem,zmielić razem z cebulą,dodać jajko,sól,pieprz,bułkę tartą ,kaszkę manny,wyrobić farsz.
Formować pulpety,wrzucać na gotowaną wodę,lekko posoloną ,dodać listek,laurowy ziele i gotować na malutkim ogniu około 10 min.
Po tym czasie,wyjąć pulpeciki na talerz i wystudzić.
(Wodę wylać ,niektórzy na ugotowanym wywarze robią galaretę,u nas nie robimy,bo galareta później) jest biała i mętna)
Wystudzone pulpety ułożyć w szklane naczynie,posypać groszkiem,
dekorować jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu.
Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia.
Do gotującej wody dodać,kostkę warzywną,listek ,żelatynę zagotować,przecedzić przez gęste siteczko,dodać cukier,sok z cytryny,doprawić wg własnego smaku,odstawić aż lekko się zetnie.
Gęstniejącą galaretą,zalać rybę i odstawić do stężenia.