wero.ugc

Sernik piernikowy

Ocena:

5 (3)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 9 osób
  • łatwy

Sernik piernikowy przypomina dobrze nam znany królewski, jedyna różnica to kruchy spód z korzenną przyprawą. Ze względu na ten dodatek, kojarzony jest zwykle ze świętami, ale tak naprawdę możemy go robić zawsze, gdy przyjdzie nam na to ochota. To też wprost wymarzona propozycja dla osób, które nie mogą się zdecydować, piernik czy sernik? Dlatego polecamy uwadze sernik na piernikowym spodzie.

Składniki:

  • mąka tortowa  380 g

  • masło  350 g

  • cukier puder  270 g

  • żółtko  3 szt.

  • przyprawa do piernika  40 g

  • kakao  5 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • twaróg  1 kg

  • cukier waniliowy  16 g

  • jajka  2 szt.

  • białka  3 szt.

  • budyń śmietankowy  40 g

Sernik piernikowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: składniki z lodówki, poza 300 g masła, wyjmujemy wcześniej z lodówki (co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy). Do sporej szklanej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy 150 g cukru pudru, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, kakao. Mieszamy ostrożnie, np. rózgą kuchenną, żeby składniki nam nie pouciekały. Do suchych składników dodajemy 3 małe żółtka (ok. 50 g) i 300 g zimnego masła pokrojonego w kostkę.

    sernik piernikowy - składniki na ciasto
  • Krok 2:

    Wyrabianie ciasta: na początku rozcieramy je ręcznie, potem można użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego, ale nie jest to konieczne i można kontynuować ręcznie. Jeśli ciasto wychodzi nam zbyt twarde, można dodać odrobinę zimnej wody, gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany.

  • Krok 3:

    Chłodzenie: ciasto formujemy w kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy je do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc (czas nie jest wliczony w całkowity czas przygotowania ciasta).

    sernik piernikowy - zagniecione ciasto
  • Krok 4:

    Przygotowanie spodu: piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto dzielimy na pół, jedną część zostawiamy, a drugą zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, razem z rantami. Wylepiamy ją ciastem – tylko spód, bez boków. Można zetrzeć je na tarce lub pourywać kawałki ciasta i wykleić nim spód, tak żeby był w całości zlepiony. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy je do piekarnika na środkową półkę na ok. 12 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia.

    sernik piernikowy - surowe ciasto w formie ponakłuwane
  • Krok 5:

    Masa serowa: wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce. Jeśli mamy ser w kawałku, trzeba go najpierw zmielić w maszynce 2-3 razy. Do sporej miski lub misy miksera wkładamy ser, dosypujemy 120 g cukru pudru, cukier waniliowy, dokładamy 50 g miękkiego masła, budyń waniliowy, 2 małe jajka i 3 białka, które zostały z przygotowania kruchego ciasta. Miksujemy do połączenia składników, celem jest uzyskanie jednolitej masy. Przekładamy ją na podpieczony kruchy spód piernikowy (może być jeszcze lekko ciepły).

    sernik-piernikowy-składniki-na-masę-serową
  • Krok 6:

    Pieczenie sernika: z zamrażalnika wyjmujemy drugą połowę ciasta i ścieramy ją na dużych oczkach tarki, na masę serową. Wkładamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół na 60 minut (w razie potrzeby nieco go wydłużamy). Nie otwieramy drzwiczek w czasie pieczenia. Gotowe ciasto zostawiamy w zamkniętym piekarniku na minimum 20 minut, po tym czasie możemy minimalnie uchylić drzwiczki na 30 minut. Potem można spokojnie wyjąć sernik i chłodzić go w temperaturze pokojowej (może to trwać nawet kilka godzin).

    sernik piernikowy - z warstwą surowego ciasta
  • Krok 7:

    Podanie: wystudzony sernik piernikowy wkładamy do lodówki, po co najmniej godzinie można go pokroić na kawałki. Wierzch można dodatkowo obsypać cukrem pudrem.

    sernik piernikowy
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne