Adobe Stock
4.49 (162)
Picadillo to gulasz z mielonej wołowiny w pomidorach. Jest tradycyjną potrawą jednogarnkową w wielu krajach Ameryki Łacińskiej, popularną także na Filipinach. Bazę dania stanowi sofrito, czyli sos z drobno pokrojonych warzyw podsmażonych na oleju. Dzieło wieńczą aromatyczne przyprawy i zioła. Meksykańskie lub kubańskie picadillo najczęściej podaje się z ryżem, tortillą i fasolą. To niezwykle szybkie i sycące danie.
mięso mielone wołowe 500 g
pomidory w puszce 400 g
woda 100 ml
czosnek 10 g
cebula 150 g
czerwona papryka 150 g
żółta papryka 150 g
zielone oliwki 30 g
oregano 3 g
liść laurowy 1 szt.
kumin (kmin rzymski) 3 g
sól 6 g
pieprz 3 g
kolendra 1 pęczek
olej 20 ml
Przygotowanie: cebulę obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Usuwamy gniazda nasienne z papryki. Kroimy ją w kostkę. Oliwki wyjmujemy z zalewy i przekrajamy na połówki. Listki kolendry opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ściereczce lub za pomocą wirówki do sałaty, a następnie siekamy.
Sofrito: na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy czosnek i paprykę. Podgrzewamy przez 3–4 minuty, żeby warzywa uwolniły aromat i cukry.
Picadillo: do sofrito dodajemy mielone mięso wołowe. Smażymy je, mieszając i rozgniatając grudki, aż się zetnie. Dodajemy pomidory, oliwki, wodę i przyprawy. Gotujemy przez 20 minut.
Podanie: sprawdzamy, czy gulasz jest wystarczająco słony. Jeśli trzeba, doprawiamy go jeszcze przed podaniem. Posypujemy posiekaną kolendrą i opcjonalnie cienkimi plasterkami czerwonego chili.
Porady
- Gulasz z mielonej wołowiny najczęściej serwuje się z ryżem na sypko lub pieczywem. Świetnym dodatkiem do tego sycącego dania jest domowa tortilla pszenna lub kukurydziana.
- Zamiast wody możemy użyć bulionu warzywnego lub wołowego.
- Zarówno kubańskie, jak i meksykańskie picadillo wymaga zrobienia sofrito, czyli bazy z podsmażonych warzyw, najczęściej czosnku, cebuli i papryki. To punkt wyjściowy również dla wielu hiszpańskich dań.
- Jeśli nie przepadamy za kolendrą, możemy ją zamienić na natkę pietruszki. Gulasz warto podawać z cząstkami limonki.
- Żeby danie można było przyrządzić jak najszybciej i bez zbędnego brudzenia naczyń, polecamy użycie już zmielonego mięsa. Jeśli jednak chcemy przepuścić je przez maszynkę samodzielnie, wykorzystajmy antrykot, rostbef, łatę lub mostek.
- Jeśli chcemy dodać potrawie nieco słodyczy i zbalansować kwaskowe nuty, możemy dodać do niej rodzynki.
- W sezonie letnim możemy wykorzystać świeże pomidory. Należy je sparzyć, obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Zimą sprawdzi się również przecier pomidorowy.
- Smakosze pikantnych potraw mogą dodać do sofrito papryczkę chili, np. jalapeño lub habanero (dla odważnych).
- Tego sztandarowego dania z Ameryki Łacińskiej nie należy mylić z potrawą sopa de picadillo. Jest to zupa typowa dla kuchni andaluzyjskiej, szczególnie popularna w Sewilli. Przygotowuje się ją z drobno siekanego drobiu, makaronu i jajek na twardo. Przypomina nieco nasz polski rosół domowy.
Meksykańskie picadillo z ryżem, tacos, a może empanadas? Ten prosty gulasz z mielonej wołowiny i pomidorów stanowi samodzielne danie albo nadzienie do różnych sztandarowych dań kuchni latynoskiej. Powstaje na bazie sofrito, ale dodatki, jakie w nim znajdziemy, zależą od miejsca, w którym się go przyrządza. Zapraszamy na krótką wycieczkę po narodowych wariantach picadillo:
Bardziej znane i popularne w Polsce meksykańskie chili con carne i picadillo to dania o podobnym smaku i zastosowaniu, ale różnym rodowodzie. Ta pierwsza potrawa pochodzi tak naprawdę z południowych Stanów Zjednoczonych i została rozpowszechniona w Europie jako danie typu tex-mex. Druga ma natomiast swoje korzenie w kuchni hiszpańskiej. Chili con carne nie istniałoby bez kukurydzy i fasoli (najczęściej czerwonej, czarnej lub pinto), podczas gdy picadillo często wzbogacane jest o ziemniaki lub dynię oraz groszek i marchewkę.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Odbierz rabat -20% na naszyjniki złote oraz -20% na bransoletki srebrne. Rabat nie łączy się z innymi. Oferta i szczegóły promocji dostępne w salonach stacjonarnych i na jubilerschubert.pl.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.