Amanda James

Gazpacho z melonem

Ocena:

5 (1)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Gazpacho z melonem jest orzeźwiające i lekkie, słodkie, ale z pikantną nutą, wprost idealne na posiłek w gorące dni. Znajdziemy w nim złożone smaki, które powstają dzięki dodatkowi pomidorków koktajlowych, świeżego ogórka i rzodkiewek. Ta zimna zupa dobrze sprawdza się również w formie przystawki. Gazpacho z melonem zwieńczone jest chrupiącą szynką parmeńską, a mimo to nadal jest to danie niskokaloryczne.

Składniki:

  • melon  300 g

  • tabasco  8 kropli

  • ocet sherry  30 ml

  • czosnek  1 ząbek

  • pomidorki koktajlowe  50 g

  • szynka parmeńska (prosciutto)  4 plastry

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • rzodkiewka  50 g

  • ogórek  50 g

  • dymka  2 szt.

Gazpacho z melonem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do tego dania potrzebny jest dojrzały, słodki melon, najlepsza będzie tu odmiana kantalupa. Owoc ma kulisty kształt i wyraźnie "tłoczenia" na skórce, które są wyczuwalne pod palcami. Jak wybrać odpowiedni okaz? Kierujmy się węchem - zapach sprawdzamy przy szypułce, która powinna ulec delikatnemu uciskowi palca, a następnie wrócić do poprzedniej pozycji.  Dodatkowo zwróćmy uwagę na to, czy jest jędrny.

  • Krok 2:

    Do miski lub wysokiego pojemnika do blendowania przekładamy melon, pomidorki czosnek (można dodać również pół ząbka, jeśli nie przepadamy za jego intensywnym smakiem lub wsypać wersję granulowaną, która jest łagodniejsza). Miksujemy, aż uzsykamy głądką masę.  

  • Krok 3:

    Do oddzielnego naczynka przelewamy ocet, oliwę, tabasco, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy dokładnie. Przelewamy do zblendowanych warzyw, mieszamy. Przykrywamy naczynie z gaspacho i przekładamy je do lodówki, żeby się schłodziło.

  • Krok 4:

    Gdy zupa się chłodzi, prażymy szynkę. Plastry prosciutto kładziemy na zimnej patelni i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty, obracamy kilka razy, aż stanie się chrupiąca.

  • Krok 5:

    Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, ogórek w ćwiartki, które potem plasterkujemy, siekamy też dymkę. Warzywa układamy lub rozsypujemy na wiechu gazpacho z melonem. Dokładamy chrupiącą szynkę parmeńską, skrapiamy oliwą z oliwek. Osoby, które lubią bardzo zimne potrawy mogą dorzucić kilka kostek lodu na porcję.

    Źródło: serwis partnerski bbcgoodfood.com, https://www.olivemagazine.com/recipes/meat-and-poultry/melon-gazpacho/

     

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne