Hiszpańskie tapas

Ocena:

4.49 (162)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Przepisy na tapas - hiszpańskie tapas

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • limonka
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • 12 dużych krewetek
  • 12 plasterków jamon serrano
  • olej do smażenia
  • 1/2 pomarańczowego melona (kantalupa)

Hiszpańskie tapas - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepisy na tapas - hiszpańskie tapas
  • Z posiekanego czosnku, świeżego tymianku, soku z 1/2 limonki, oliwy i świeżo mielonego pieprzu robimy marynatę. Wkładamy do niej obrane krewetki z pancerzykami na ogonkach i odstawiamy na 30 min.
  • Plastry serrano dzielimy na pół. Połową owijamy krewetki osączone z marynaty i wrzucamy je na rozgrzany olej. Smażymy, aż zmienią kolor na różowy.
  • Melon kroimy na spore kostki, owijamy pozostałą szynką, lekko skrapiamy sokiem z limonki. W krewetki i melona wbijamy wykałaczki. Podajemy od razu.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne