Joanna Komorowska

Tort royal

Ocena:

3.32 (50)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Tort royal to wyjątkowo elegancki i przepyszny wypiek na specjalne okazje. Przyjemnie nasączony biszkopt, do tego krem orzechowy, truflowy i powidła porzeczkowe, które przełamują słodkość. A zwieńczeniem jest kakaowa beza. Rozpływający się w ustach deser przynosi błogie odprężenie i od razu poprawia nastrój. Wbrew pozorom przygotowanie tortu royal nie jest zbyt skomplikowane, a jego smak i wygląd robią wrażenie. Sprawdźcie nasz przepis, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • żółtko  3 szt.

  • cukier drobny  275 g

  • kakao  65 g

  • mąka pszenna  80 g

  • białka  3 szt.

  • mąka ziemniaczana  15 g

  • masło orzechowe  100 g

  • masło  50 g

  • cukier puder  120 g

  • cynamon  4 g

  • sól  2 g

  • miód  25 g

  • mascarpone  500 g

  • gorzka czekolada  200 g

  • śmietana 36%  250 g

  • pomarańcze  1 szt.

  • limonka  1 szt.

  • amaretto  50 ml

  • kawa rozpuszczalna  40 g

  • czarna porzeczka  200 g

Tort royal - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: składniki wyjmujemy z lodówki na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. 

  • Krok 2:

    Foremka: dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.  

  • Krok 3:

    Ubijanie jajek: oddzielamy żółtka od białek, przekładamy je do misy miksera. Miksujemy, stopniowo dodając po 1 łyżce cukru (w sumie 125 g). Ubijamy na sztywną, lśniącą masę. Dokładamy po 1 żółtku, razem mamy ich 7. Po każdym chwilę ubijamy. Gdy już wszystkie żółtka będą wkręcone, całość miksujemy jeszcze 3 minuty.

  • Krok 4:

    Mąka i kakao: przesiewamy je do miski. Wkładamy 1/3 proszku do ubitych jajek i delikatnie mieszamy, np. rózgą. Dokładamy resztę mieszanki i ponownie łączymy na jednolitą masę. Wykładamy do foremki. 

  • Krok 5:

    Biszkopt: pieczemy go 25 minut, od razu wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy go na blat. Studzimy na kratce i chłodny przekrawamy na 2 części (czas chłodzenia nie został doliczony do całkowitego czasu przygotowania tortu).

  • Krok 6:

    Beza: 3 białka wlewamy do misy miksera i zaczynamy ubijać. Dodajemy po jednej łyżce cukru (w sumie 150 g), miksując po każdej porcji do rozpuszczenia cukru. Gdy dodamy już cały cukier ubijamy pianę jeszcze przez 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy i wsypujemy do masy i mieszamy do połączenia się składników.  

  • Krok 7:

    Pieczenie bezy: dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę bezową. Pieczemy przez 20 minut w 170°C, następnie zmniejszamy temp. do 120°C bez termoobiegu lub z nim w 100°C. Pieczemy przez kolejne 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce (czas nie został wliczony do czasu przygotowania ciasta).

  • Krok 8:

    Krem z masła orzechowego: do miski wkładamy: masło orzechowe, masło, 60 g cukru pudru, cynamon, sól, miód i 125 g serka mascarpone. Miksujemy 5–6 minut, aż krem wyraźnie się napuszy. 

  • Krok 9:

    Krem czekoladowa trufla: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej po łyżce serka, miksując za każdym razem. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywny krem i dokładamy ją w 3 porcjach do masy czekoladowej za każdym razem mieszając łopatką lub łyżką.

  • Krok 10:

    Nasączenie tortu royal: z pomarańczy i limonki wyciskamy sok, dodajemy likier, mieszamy. Pierwszy blat układamy na paterze i nawilżamy go połową płynu. Posypujemy 20 g kakao i taką sama porcją kawy instant. Smarujemy konfiturą, wykładamy krem czekoladowy truflowy. Kładziemy drugi blat, nasączamy resztą płynu, oprószamy pozostałymi kakao i kawą, smarujemy kremem orzechowym.

  • Krok 11:

    Beza: układamy ją na wierzchu ciasta. Tort royal wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (czas nie został wliczony do czasu przygotowania tortu).

Porady

  • Do kremu orzechowego wybieramy gładkie i niesolone masło. Jeśli jednak mamy tylko słone lub słodkie, wtedy do nie dodajemy soli i cukru.
  • Zamiast konfitury porzeczkowej do tortu royal możemy użyć powideł wiśniowych. Są podobnie kwaśne i bardzo dobrze skomponują się z resztą składników.
  • Ciasto dobrze jest przygotować na dzień przed podaniem. Przez ten czas wszystkie składniki przyjemnie się połączą.
  • Najwygodniejsza będzie tortownica z otwieranym rantem. Dzięki temu łatwo wyjmiemy biszkopt i bezę.
  • Energiczne położenie biszkoptu na blat powoduje, że ciasto będzie równe, a niepotrzebne pęcherzyki powietrza zostaną usunięte.
  • Boki możemy posmarować czekoladową truflą. Wówczas przy smarowaniu ciasta pozostawiamy ¼ kremu. A ewentualne okruszki powstałe przy krojeniu biszkoptu przydadzą się do oprószenia nimi boków tortu royal.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
Do -40% na ulubione produkty!
Do -40% na ulubione produkty!
Rabat do 40% na wszystkie prod... więcej»
Zobacz
+
Do -40% na ulubione produkty!
Online

Rabat do 40% na wszystkie produkty ze specjalnej zakładki www.pakamera.pl/szalenstwozakupow. Odkryj niepowtarzalne produkty polskich marek w wyjątkowych cenach i ciesz się zakupami. Rabat łączy się z innymi promocjami i kodami. Szczegóły na stronie.  


Najniższa cena bransoletki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 129 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 103 zł.  

Pozostałe produkty widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Specjalnie dla Was przygotowal... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Online
Stacjonarnie
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy niespodziankę w postaci 20% rabatu! Promocja obejmuje cały asortyment z wyłączaniem przecenionych produktów. Niektóre marki mogą być wyłączone a akcji rabatowej. Oferta dostępna na butsklep.pl i w naszym sklepie stacjonarnym. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
20% rabatu na wszystko
20% rabatu na wszystko
Rabat 20% na wszystkie produkt... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
20% rabatu na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
-30% na okulary korekcyjne
-30% na okulary korekcyjne
Rabat 30% na kompletną parę ok... więcej»
Kod rabatowy:200270
Zobacz
+
-30% na okulary korekcyjne
Online
Stacjonarnie

Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:200270
Zobacz
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Skorzystaj z rabatu i kup wyją... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.  

Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł 

Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne