Katrin Bühler

Daktyle w czekoladzie

Ocena:

0 (0)

  • 25 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Daktyle w czekoladzie to prosty deser, który powstaje w błyskawicznym tempie i bez pieczenia. Te zdrowe, wegańskie pralinki wypełnione są masłem migdałowym i orzechami włoskimi. Nie tylko pysznie smakują, ale też łączą w sobie różne tekstury. Są miękkie, soczyste, chrupiące i kremowe. Nadziewane daktyle w czekoladzie możecie zrobić na zapas – zachowają świeżość przez 2 tygodnie w szczelnie zamkniętym pojemniku.  

Składniki:

  • daktyle  8 szt.

  • orzechy włoskie  8 szt.

  • masło migdałowe  8 łyżeczek

  • gorzka czekolada  50 g

  • wiórki kokosowe  1 łyżeczka

Daktyle w czekoladzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: połówki orzechów włoskich prażymy na patelni bez tłuszczu, aż lekko się zarumienią. Daktyle Medjool przekrajamy wzdłuż i drylujemy.

  • Krok 2:

    Nadziewanie: do środka każdego daktyla wkładamy po łyżeczce niesłodzonego masła migdałowego. Wypełniamy je połówkami prażonych orzechów, a następnie ostrożnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania polewy. 

  • Krok 3:

    Polewa: gorzką czekoladę (o zawartości 99% kakao) grubo siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tak przygotowanej polewie maczamy daktyle. Najlepiej trzymać je szczypcami lub zanurzać na łyżce. Posypujemy je wiórkami kokosowymi i odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Nadziewane daktyle w czekoladzie należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, przez około 2 tygodnie.

    Źródło: serwis partnerski Eatbetter.de  https://www.eatbetter.de/rezepte/datteln-mit-schokolade-unglaublich-lecker

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne