Żabie udka

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Żabie udka to francuski przysmak, który z łatwością przygotujemy w domowym zaciszu. Przygotowanie jest niezmiernie proste i stosunkowo szybkie. Mięso jest białe, bardzo delikatne, możemy porównać je do tego z kurczaka, niektórzy wyczuwają delikatną rybną nutę. Skropione cytryną wydobywa swój subtelny aromat. Sprawdźcie nasz klasyczny przepis na smażone żabie udka.

Składniki:

  • żabie udka  10 szt.

  • mleko  250 ml

  • mąka pszenna  50 g

  • sól  5 g

  • masło klarowane  100 g

  • natka pietruszki  2 gałązki

  • cytryna  2 plastry

Żabie udka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Żabie udka: mrożone rozmrażamy. Przekładamy do miski zalewamy mlekiem, naczynie przykrywamy i marynujemy przez 1 godzinę. Tak samo postępujemy ze świeżymi udkami.

  • Krok 2:

    Panierowanie: mięso osączmy z mleka, osuszamy np. ręcznikiem papierowym, solimy. Mąkę przesypujemy na talerz i otaczamy w niej udka. Otrzepujemy nadmiar panierki.

  • Krok 3:

    Smażenie: w węższym garnku rozgrzewamy masło klarowane i partiami, na średnim ogniu. Smażymy żabie udka przez 5 minut z każdej ze stron. Gotowe będą rumiane, a mięso ładnie będzie odchodziło od kości. Usmażone odkładamy na papier kuchenny.

  • Krok 4:

    Serowanie: pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Cytrynę kroimy w półplasterki. Udka wykładamy na 2 talerze, posypujemy natką i układamy plasterki cytrusów. 

Porady

  • Czas smażenia żabich udek jest podobny do czasu przygotowania kurczaka. Nie należy smażyć ich ani bardzo długo – wyjdą suche i łykowate, ani bardzo krótko, bo w tym przypadku będą twarde i surowe.
  • Wyśmienitym dodatkiem do udek jest podpieczona bagietka z czosnkiem i np. masłem, oliwą. Całość podana z lekką sałatką, sprawdzi się jako przystawka czy wykwintna kolacja. 
  • Żabie udka z powodzeniem możemy podać w formie przystawki. Warto wtedy zrobić do nich dodatkowo sos, np. teriyaki, aioli, serowy lub dip, np. z mango i chili
  • Żabie udka są na tyle uniwersalne, że mogą zastąpić dowolne mięso w daniu. Możemy więc przygotować z nimi praktycznie wszystkie dania, w których używamy mięso  – zupy, gulasze, sosy itp.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne