Chłodnik z ogórków małosolnych

Ocena:

4.46 (169)

  • 20 min.
  • dla 2 osób

Doskonały, bezmięsny chłodnik z ogórków małosolnych. Do podania z jajkiem na twardo, posypany zieloną cebulką. Prosty przepis na chłodnik, który ma mało kalorii i pysznie smakuje.

Składniki:

  • 450 ml maślanki
  • 220 ml jogurtu naturalnego bez cukru
  • ogórek sałatkowy wąż, obrany, pozbawiony pestek, starty na grubych oczkach
  • 4 średniej wielkości ogórki małosolne, starte na grubych oczkach
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 ziemniaki ugotowane, pokrojone w kostkę
  • 2 jajka na twardo, przecięte na pół
  • pęczek koperku, posiekany
  • szczypior z 2 dymek, posiekany
  • do smaku: sok z ogórków, sól, pieprz

Chłodnik z ogórków małosolnych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Maślankę i jogurt dokładnie roztrzepujemy. Mieszamy z oboma rodzajami ogórków, czosnkiem, ziemniakami i zieleniną.
  • Przyprawiamy do smaku sokiem z ogórków, solą i pieprzem.
  • Rozlewamy do miseczek, na każdej porcji kładziemy połówki jajek, dekorujemy szczypiorem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Mojego Gotowania" nr 6/2018

Porady

 Do przyprawiania warto używać czosnku ukiszonego z ogórkami – jest niezwykle aromatyczny!

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Aby ziemniaki nie rozpadały się przy krojeniu, pod koniec gotowania dolejmy do garnka trochę soku z cytryny, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub octu winnego. Kwas sprawi, że zachowają zwartą strukturę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne