Deser z mascarpone

Ocena:

4.47 (191)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Deser z mascarpone to wariacja na temat popularnego  tiramisu. We Włoszech oryginalne ciasto z mascarpone podawane jest z likierem kawowym albo amaretto.Dodatkowo deser z mascarpone powstaje z wykorzystaniem podłużnych biszkoptów. W polskiej wersji czasem używa się galaretki i posypki czekoladowej. Deser z mascarpone pięknie wygląda przyozdobiony truskawkami. 

Składniki:

  • mascarpone  250 g

  • truskawki  300 g

  • galaretka  2 szt.

  • dżem owocowy  3 łyżki stołowe

  • jogurt naturalny  5 łyżek stołowych

  • kiwi  1 szt.

  • mandarynki  1 szt.

  • banany  0.5 szt.

  • herbatniki  6 szt.

  • czekolada  0.3 szt.

  • otręby  6 łyżeczek

  • woda  2.5 szklanki

Deser z mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Dwie galaretki rozpuścić w wodzie. Wrzucić truskawki zamrożone i mieszać przez chwilę. W tym czasie truskawki się rozmrożą a galaretka wystygnie i szybciej stężeje. Następnie należy rozłożyć galaretkę i truskawki do pucharków lub szklaneczek i wstawić do całkowitego stężenia. iStock-truskawkowy-dzem (1)
  • Krok 2: W tym czasie trzeba zmiksować blenderem serek mascarpone, jogurt naturalny i dżem morelowy. Następnie na zastygniętą galaretkę wyciskamy szprycą do kremu rozetki z mascarpone. Ewentualnie nakładamy łyżką. Wierzch mascarpone ozdabiamy herbatnikiem, plasterkiem kiwi, cząstką mandarynki i kawałkiem banana. Położyć kawałek czekolady i posypać łyżeczką otrąb granulowanych. W sezonie ozdabiajmy deser z mascarpone świeżymy truskawkami. iStock-mascarpone-serek (1)

Porady

W przepisie na deser z mascarpone wykorzystano:

  • 300 g truskawek mrożonych
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
  • 6 małych herbatników
  • 6 kostek czekolady nadziewanej o smaku malinowym
  • 6 łyżek otrąb granulowanych, mogą być o smaku truskawkowym
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić papierowy rożek do dekoracji ciast?

Nie trzeba mieć profesjonalnej szprycy, aby ozdabiać ciasta. Wystarczy wyciąć kwadrat z pergaminu i przeciąć go po przekątnej. Następnie jeden koniec zwinąć po przekątnej do środka, aby stworzyć rulon z ostrym czubkiem., w połowie najdłuższego boku trójkąta.Następnie przewróć papier na drugą stronę i zagnij do wewnątrz. Pomoże to utrzymać formę stożka. Następnie obetnij czubek papierowego rożka, aby zrobić otworek. Tak przygotowanym papierowym rękawem możecie dekorować deser z mascarpone albo torty z kremem maślanym. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne