Emma Freud

Ciasto dyniowo-karmelowe

Ocena:

1 (1)

  • 1 godz. 15 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Ciasto dyniowo-karmelowe jest wilgotne, pachnące korzennymi przyprawami, dodatkowo przekładane pyszną, kremową masą. Jest idealne do kubka zbożowej kawy, kakao lub płynnej czekolady. Posypane orzechami pekan, przyjemnie chrupie, a jednocześnie zachwyca jedwabistością śmietankowego kremu. Ciasto dyniowo-karmelowe nadaje się zarówno jako wykwintny wypiek serwowany podczas świąt, jak i codzienne ciasto, którym zajadamy się w trakcie podwieczorku.

Składniki:

  • puree z dyni  425 g

  • jajka  320 g

  • mleko  30 ml

  • cukier puder  325 g

  • masło  200 g

  • mąka  200 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • cynamon  2 g

  • imbir  4 g

  • gałka muszkatołowa  0.5 g

  • masa kajmakowa  60 g

  • serek śmietankowy  225 g

  • śmietana kremówka  440 ml

  • orzechy pekan  70 g

Ciasto dyniowo-karmelowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jeśli mamy gotowe puree z dyni np. z puszki, nie musimy wykonywać tego kroku. Jednak jeśli mamy całą dynię, wykrawamy z niej miąższ - 425 g, kroimy na kostki i dusimy z odrobiną wody około 15 minut. Gdy dynia jest miękka, miskujemy na gładko. Rozgrzewamy też piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Szykujemy też tortownicę o średnicy 23 cm.

  • Krok 2:

    Ciasto: 200 g masła miksujemy w garnku z 200 g cukru pudru, a gdy uzyskamy gładki krem, dodajemy po jednym jajku. Przesiewamy do tego 200 g mąki zmieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. Do tego dorzucamy 212 g puree z dyni. Miksujemy, a potem wylewamy do tortownicy. Pieczemy około 25 minut. Studzimy.

     

     

     

  • Krok 3:

    Krem: miksujemy w garnku 225 g śmietankowego serka ze 125 g cukru pudru, 2 g cynamonu, 4 g imbiru, 0,5 gałką muszkatołową.

     

     

  • Krok 4:

    Warstwy: przekrawamy ciasto tak, by powstały cztery cienkie blaty biszkoptowe. Pierwszy blat smarujemy łyżką kajmaku, potem wykładamy trochę kremu, rozsmarowujemy. Z kolejnymi warstwami robimy analogicznie. Wierzch ciasta posypujemy orzechami pekan.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,  https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-caramel-cake

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne