Fot. Artur Rogalski, stylizacja; Anna Borowska
4.46 (163)
Rogaliki z masa makową to łatwe w przygotowaniu, kruche i chrupiące słodkości na świąteczny podwieczorek. Przygotowując większa ilość masy makowej, będziecie mogli cieszyć się różnorodnymi deserami podczas rodzinnych spotkań.
mąka pszenna 600 g
masło 200 g
sól 1 szczypta
jajka 2 szt.
drożdże 40 g
cukier trzcinowy 60 g
migdały 50 g
cukier 2 łyżki stołowe
masa makowa 85 g
miód 2 łyżki stołowe
rodzynki 60 g
migdały 100 g
skórka pomarańczowa 50 g
cynamon 1 łyżeczka
Na ciasto: przesianą mąkę łączymy z masłem pokrojonym w kostkę, solą, całym jajkiem i żółtkiem (białko odkładamy). Pokruszone drożdże posypujemy cukrem. Po kilku minutach, gdy staną się płynne, dodajemy je do mąki. Zagniatamy, owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Na nadzienie: do masy makowej dodajemy miód i rodzynki. Odparowujemy masę na
małym ogniu przez 10 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone migdały, skórkę pomarańczową w cukrze oraz cynamon. Odstawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Tniemy na prostokąty o wym. 12 x 18 cm, te z kolei – po przekątnej – na trójkąty. Na każdy nakładamy porcję nadzienia makowego i zawijamy ciasto, formując kształt rogalika. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy odłożonym białkiem. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi migdałami i grubym cukrem. Pieczemy 12–15 min w temp. 185°C.
Porady