Sernik z makiem

Ocena:

4.34 (163)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 7 osób
  • łatwy

Sernik z makiem przygotowuje się na kruchym spodzie, na który wykłada się kolejno masę makową i masę serową. Całość wieńczy polewa czekoladowa. Świetnie sprawdza się w roli świątecznego wypieku. Ale z powodzeniem można zrobić go również na inną okazję. Seromakowiec dobrze komponuje się z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Poniżej podajemy prosty przepis na sernik z makiem z puszki, które zawsze się udaje!

Składniki:

  • mąka pszenna  325 g

  • żółtko  2 szt.

  • masło  250 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • cukier puder  125 g

  • masa makowa  250 g

  • jajka  5 szt.

  • bułka tarta  40 g

  • masa serowa  1 kg

  • budyń waniliowy  80 g

  • aromat migdałowy  2 ml

  • cukier drobny  30 g

  • czekolada deserowa  100 g

  • śmietana kremówka  50 ml

Sernik z makiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kruche ciasto: z mąki pszennej (325 g), proszku do pieczenia (5 g), zimnego masła (125 g) - siekamy je nożem, cukru pudru (125 g) oraz żółtek (2 szt.) szybko zagniatamy ciasto. Wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 60 minut.

  • Krok 2:

    Podpiekanie spodu: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie blachę na ciasto smarujemy tłuszczem, np. masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 10–15 minut.

  • Krok 3:

    Masa makowa: mak z puszki wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Opcjonalnie można dodać bakalie.

  • Krok 4:

    Białka: oddzielamy je od żółtek (zostawiamy je do masy serowej). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

  • Krok 5:

    Masa serowa: miękkie masło (125 g) ucieramy z cukrem (30 g) na puszystą masę. Nie przerywamy miksowania i dodajemy żółtka (4 szt.), a następnie partiami ser. Dolewamy kilka kropel olejku migdałowego i wsypujemy – mieszamy. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.

  • Krok 6:

    Układanie warstw: na podpieczony spód wykładamy masę makową i wyrównujemy.  Na nią wylewamy masę serową, równomiernie rozprowadzamy po całości.

  • Krok 7:

    Pieczenie: sernik z makiem wkładamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy go 60 minut.

  • Krok 8:

    Polewa czekoladowa: czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy 50 ml śmietany 30% - rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nakładamy na wystudzony seromak.

Porady

  • Sernik z makiem według naszego przepisu polecamy zrobić w formie o wymiarach 24x24 cm, dzięki temu warstwy ciasta nie będą zbyt cienkie ani zbyt grube.
  • Do ciasta kruchego dodajemy dwa małe żółtka – jeśli mamy wyjątkowo duże, to może być jedno.
  • Polewę czekoladową do sernika z makiem możemy zrobić również z gorzkiej czekolady, dzięki temu ciasto będzie mniej słodkie.
  • Zamiast polewy czekoladowej możemy zrobić lukier, najlepiej wersję z dodatkiem soku cytrynowego. Dodatkowo można dodać do niego skórkę pomarańczową.
  • Jak zrobić puszysty sernik z makiem? Sekret tkwi w dobrze zmielonym twarogu - nawet trzykrotnie. Dlatego jeśli tylko mamy czas, warto się pokusić o wykonanie tej dodatkowej czynności. Lepszy efekt uzyskamy również samodzielnie mieląc mak.
  • Puszysty sernik z makiem wyjdzie dzięki dodatkowi piany z białek – składnik ten został uwzględniony w naszym przepisie.
  • Zarówno do masy serowej, jak i makowej można dodać bakalie, rodzynki, żurawinę lub posiekane orzechy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sernik z makiem – masa makowa

Przygotowanie sernika z makiem z puszki jest z całą pewnością stosunkowo proste, a przede wszystkim niezwykle szybkie. Niemniej jednak taki seromakowiec może nieco gorzej smakować, a mak może być zbity. Dlatego też dobrym pomysłem jest samodzielne przyrządzenie masy makowej. Wystarczy suchy mak zalać wrzącą wodą lub mlekiem i pozostawić pod przykryciem na ok. 60 minut (można też na całą noc). Następnie mak odsączamy i odciskamy z nadmiaru wody. Ważne, żeby był całkowicie suchy, w tym celu można go przełożyć na czystą ściereczkę i mocno ścisnąć całość. Potem rozpuszczamy masło, lekko studzimy i dodajemy do maku, dokładamy miód (lub drobny cukier) oraz odrobinę alkoholu (wódki) lub aromatu, np. migdałowego. Do takiego maku możemy dorzucić bakalie i kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

Alternatywą jest też gotowy mak zmielony, ale bez żadnych dodatków. Można go kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach. Nie będzie to gotowa masa makowa z puszki, tylko dobrej jakości półprodukt.

Masa makowa pasuje nie tylko do seromakowca, ale również do innych ciast, robi się z niej kutię – tradycyjną potrawę wigilijną, kluski z makiem i oczywiście makowiec.

Sernik z makiem – inne warianty

Serniki można przygotowywać na różne sposoby, również te z makiem. 

  • seromakowiec - przygotowujemy go nieco inaczej niż sernik z makiem. Składniki są te same, jak w przepisie powyżej, ale nie robimy warstwy z maku, a jedynie kleksy ułożone na serze, które wtopią się w niego. To jedynie zmiana wizualna.
  • sernik z makiem i brzoskwiniami - wystarczy na masę serową ułożyć owoce pokrojone w kostkę lub ósemki, lekko je dociskając. Częściej używane są te z puszki, jednak świeże też będą odpowiednie. Tę wersję można również zrobić z polewą czekoladową lub z lukrem.
  • sernik z makiem i z bezą - może być klasyczna, zrobiona z białek i cukru lub z dodatkiem wiórków kokosowych.
  • sernik z makiem na herbatnikach - 250 g ciastek kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Sprawdzą się też inne kruche ciastka lub krakersy. Pozostałe warstwy pozostają bez zmian.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne