Dziewczyny z wypiekami

Tort z lasu

Ocena:

4.35 (207)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Tort z lasu to pyszny i bardzo elegancki wypiek na wyjątkowe okazje. Przepis pochodzi z książki "Dziewczyny z wypiekami" Małgorzaty Nagat i Agaty Stankiewicz.

Składniki:

  • czekolada  150 g

  • masło  125 g

  • żółtko  5 szt.

  • białka  4 szt.

  • cukier  150 g

  • mąka pszenna  70 g

  • orzechy mielone  60 g

  • sól  1 szczypta

  • imbir  1 łyżeczka

  • jeżyny  250 g

  • cukier  40 g

  • rozmaryn  1 gałązki

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • agar  1 łyżeczka

  • owoce leśne  400 g

  • cukier  70 g

  • jajka  2 szt.

  • żółtko  3 szt.

  • masło  150 g

  • śmietanka  400 g

  • żelatyna  2 łyżeczki

  • likier porzeczkowy  200 ml

  • masa maślana  2 szklanki

Tort z lasu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Nagrzej piekarnik do 160°C. Masło z czekoladą roztop w garnku. Żółtka wymieszaj razem z cukrem, ale nie ubijaj. Dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj. Mąki przesiej, zetrzyj świeży imbir na tarce o małych oczkach i dodaj do masy. Białka ubij ze szczyptą soli. Dodawaj ubite białka do masy czekoladowej w 3 partiach. Delikatnie mieszaj szpatułką po każdej dodanej partii. Formę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz przez 60 minut do suchego patyczka. Przetnij wystudzone ciasto na 3 blaty. Wszystkie składniki na żelkę umieść na patelni i zagotuj. Zblenduj na gładką masę. Żelka musi mieć średnicę mniejszą niż ciasto, czyli około 16 cm. Wylej ją do formy lub rantu o takiej średnicy. Wyłóż spód folią spożywczą, aby łatwiej było ją wyciągnąć. Schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
  • Krok 2: Żelatynę namocz w zimnej wodzie, tylko do jej przykrycia. Odstaw na 10 minut. Leśne owoce włóż do garnuszka i zblenduj. Dodaj cukier, jajka, żółtka oraz masło. Podgrzewaj masę na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Masa musi osiągnąć 82ºC albo wyraźnie zgęstnieć. Nie podgrzewaj zbyt długo ani nie przerywaj mieszania, bo zrobisz jajecznicę. Zdejmij z ognia, dodaj do jeszcze gorącej masy żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Przestudź masę do temperatury pokojowej. Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania zacznij powoli dodawać curd owocowy.
  • Krok 3: Nałóż pierwszy blat na talerz lub paterę. Nasącz za pomocą łyżki, dyspensera lub pędzla. Posmaruj cienką warstwą kremu, nałóż stężałą żelkę, a następnie grubszą warstwę kremu i przykryj kolejnym nasączonym blatem. Rozprowadź warstwę kremu i przykryj ostatnim blatem. Schłodź przez całą noc w lodówce. Aby uzyskać idealnie prosty tort, składaj go w rancie cukierniczym. Jeśli chcesz uzyskać taki efekt jak na zdjęciu, obłóż tort masą maślaną opcjonalnie wymieszaną z odrobiną fioletowego barwnika w żelu. Udekoruj leśnymi owocami, figami i kwiatami.

Porady

W przepisie likier porzeczkowy to creme de cassis. Wykorzystano również 2 cm korzenia imbiru. 

Przepis na masę maślaną 

 4 białka jajek L

240 g cukru

320 g miękkiego masła

szczypta soli

Do metalowej lub szklanej miski wbij białka, wsyp cukier oraz szczyptę soli. Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą, uważając, żeby woda nie dotykała miski. Cały czas mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Białka przelej do misy miksera i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej i wystudzonej piany. Trwa to 10‒15 minut. Zacznij dodawać masło, kawałek po kawałku, możesz zmienić końcówkę na mieszająco-ucierającą. Ubijaj, aż krem wyraźnie zgęstnieje, a po przechyleniu miski nie będzie z niej spływał.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne