Mini-mazurki

Ocena:

4.45 (164)

  • 1 godz. 10 min.
conieco w zamian tradycyjnych mazurków nie tylko na Wielkanoc

Składniki:

  • ciasto kruche:
  • 600g mąki pszennej
  • 200g cukru pudru
  • 400g masła
  • 4 żółtka
  • do przełożenia:
  • masa krówkowa
  • do dekoracji:
  • róznego rodzaju bakalie (rodzynki, migdały, skórka z pomarańczy, żurawina itp)
  • polewa czekoladowa

Mini-mazurki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę przesiać i wymieszać z cukerm. Dodajemy masło pokrojone w kostkę - rozdrabniamy nożem, aż powstaną grudki. Dodajemy żółtka (ew. 2 całe jajka)i szybko zagniatamy ciasto. Następnie owijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4mm. Wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ja zrobiłam połowę ciastek pełnych i połowę ciastek z dziurką w środku tak by można było efektowniej udekorować. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 15-20 minut. Po wystudzeniu pełne ciastka delikatnie posmarować masą krówkową, przycisnąć ciastkiem z dziurką, a następnie udekorować wg uznania bakaliami i polewą czekoladową.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne