conieco w zamian tradycyjnych mazurków nie tylko na Wielkanoc
Składniki:
ciasto kruche:
600g mąki pszennej
200g cukru pudru
400g masła
4 żółtka
do przełożenia:
masa krówkowa
do dekoracji:
róznego rodzaju bakalie (rodzynki, migdały, skórka z pomarańczy, żurawina itp)
polewa czekoladowa
Mini-mazurki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukerm. Dodajemy masło pokrojone w kostkę - rozdrabniamy nożem, aż powstaną grudki. Dodajemy żółtka (ew. 2 całe jajka)i szybko zagniatamy ciasto. Następnie owijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4mm. Wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ja zrobiłam połowę ciastek pełnych i połowę ciastek z dziurką w środku tak by można było efektowniej udekorować. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 15-20 minut. Po wystudzeniu pełne ciastka delikatnie posmarować masą krówkową, przycisnąć ciastkiem z dziurką, a następnie udekorować wg uznania bakaliami i polewą czekoladową.