Tarta z kokosowym musem i marakują

Ocena:

4.54 (194)

  • 35 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Tarta z kokosowym musem i marakują to orzeźwiający deser bez pieczenia. Orzeźwiający smak marakui, doskonale smakuje z maślanymi ciasteczkami i kremową masą kokosowo-jogurtową. Śmietana kokosowa to produkt do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością. Idealnie sprawdzi się też zastygła część mleka kokosowego gromadząca się na górze wieczka.Tarta z kokosowym musem i marakują polecana jest  jako słodki dodatek do kawy albo prezent zamiast tortu urodzinowego.

Składniki:

  • masło  6 łyżek stołowych

  • ciastka maślane  300 g

  • żelatyna  2 łyżki stołowe

  • masa kokosowa  400 ml

  • miód  360 g

  • sól  1 szczypta

  • jogurt grecki  300 ml

  • marakuja  6 szt.

  • sok pomarańczowy  1 szklanka

Tarta z kokosowym musem i marakują - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Tortownicę o śr. 25 cm natłuszczamy masłem i wylepiamy papierem do pieczenia.
    Ciastka rozwałkowujemy na drobne okruchy. Dodajemy resztę masła i mieszamy, aby połączyć składniki. Masą wylepiamy dno tortownicy, mocno dociskając dłonią. Żelatynę moczymy 5 min w zimnej wodzie,
    aby zmiękła.

    ciastka-maslane-fot.iStock-min
  • Krok 2:

    Śmietanę kokosową, połowę miodu i szczyptę soli umieszczamy w rondlu. Podgrzewamy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Odciskamy nadmiar wody z żelatyny, dodajemy do śmietany z miodem i mieszamy, aż się roztopi
    i połączy z pozostałymi składnikami. Masę kokosową przenosimy do miski i pozostawiamy na 1 godz., aby osiągnęła temperaturę pokojową, następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

    mleko-kokosowe-iStock-min
  • Krok 3:

    Wylewamy na przygotowany spód i odstawiamy na co najmniej 2 godz. Resztę miodu wkładamy do rondla, dodajemy pulpę z marakui i podgrzewamy, mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 4 min.

    miod-iStock-min
  • Krok 4:

    Dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez 10 min, aż masa zgęstnieje. Przenosimy do miski i pozostawiamy na 2 godz. lub do całkowitego ostudzenia. Masę z marakui rozprowadzamy na wierzchu tarty.

    sok-pomaranczowy-fot.iStock-min (1)

Porady

W przepisie wykorzystano: 

  • 3 listki żelatyny
  • 400 ml śmietany kokosowej
  • gęsty jogurt typu greckiego
  • pulpę z 6 marakui
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Delikatny krem na bazie śmietany kokosowej z wyrazistą polewą z owoców oraz chrupiącym spodem to deser idealny dla początkujących cukierników. Prosty w przygotowaniu i o efektownym wyglądzie. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne