StockFood
4.5 (177)
Congee, czyli kleik ryżowy, to danie z kuchni chińskiej. Zupa ryżowa, bo tak też jest często opisywane congee, to doskonały pokarm dla naszych jelit. Lekkostrawne danie można podać z różnymi dodatkami. My polecamy congee w wersji wegańskiej. Bardzo aromatyczne, bogate w smaku danie. Congee z marynowanym tofu to nie jest szybka kuchnia, ale gwarantujemy, że ten orientalny kleik ryżowy podbije wasze kubki smakowe. Sprawdźcie, jak ugotować congee i zaskoczyć tym smakiem siebie i rodzinę przy stole.
marynowane tofu 200 g
bulion warzywny 4 szklanki
ryż brązowy 1 szklanka
sos sojowy 3 łyżki stołowe
korzeń imbiru 30 g
czosnek 1 ząbek
płatki chili 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
olej sezamowy 3 łyżki stołowe
limonka 0.5 szt.
sezam 1 łyżka stołowa
kolendra 2 gałązki
czosnek w płatkach 1 łyżka stołowa
Congee: do garnka wlewamy bulion warzywny i 3 szklanki wody, zagotowujemy. Wkładamy ryż. Dodajemy sos sojowy, starty imbir, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok. 4 godzin na minimalnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Po zakończeniu gotowania dodajemy olej sezamowy (2 łyżki) i sok z limonki.
Płatki czosnku podprażamy na suchej patelni. Do miseczek wkładamy porcje congee, a następnie marynowane tofu. Wierzch skrapiamy olejem sezamowym (1 łyżka). Posypujemy płatkami czosnku i sezamem. Dekorujemy posiekaną kolendrą.
Porady
W przepisie na congee można wykorzystać gotowe marynowane tofu. lub zamarynować je samodzielnie. Potrzebujemy wtedy 300 g naturalnego tofu, kilka łyżek sosu sojowego, 1 mały kawałek startego imbiru, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Marynowane tofu do congee robimy następująco: tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry i wkładamy do miski. Dodajemy sos sojowy, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę pieprzu. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Congee to potrawa, której przygotowanie zabiera nieco czasu. Można ugotować kleik ryżowy klasycznie w garnku z grubszym dnem, ale świetnie do gotowania sprawdzi się wolnowar. Jak zrobić congee w wolnowarze? Gotujemy ryż 4 godziny, ustawiając funkcję „high“.
Tradycyjne congee, zupa ryżowa congee, pochodzi z Chin. Nazwa oznacza „wodę ryżową“. W praktyce to nic innego jak wodnisty kleik ryżowy, gotowany przez kilka godzin, w podstawowej postaci – bez żadnych dodatków. Chińczycy zwykle jadają congee na śniadanie. Ta potrawa o poranku to porcja energii, ale nie tylko. Kleik ryżowy congee jest lekkostrawny, odżywczy i świetnie wpływa na trawienie. Danie to przyrządza się też w bardziej urozmaiconych wersjach, zarówno słodkich – z dodatkiem owoców, jak i wytrawnych – z warzywami i przyprawami.
20% rabatu na wszystkie produkty nieprzecenione z wyłączeniem marki HKliving. Oferta dostępna na dutchhouse.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 389,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 311,99 zł.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.