Pałki z kurczaka po hiszpańsku

Ocena:

4.43 (164)

  • 55 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kompletna, sycąca potrawa, bardzo rozgrzewająca dzięki marynacie. Pałki z kurczaka po hiszpańsku są idealnie doprawione, wyraziste i dobre na imprezowy lub rodzinny obiad.

Składniki:

  • udka z kurczaka  4 szt.

  • marynata do mięs  90 ml

  • olej słonecznikowy  15 ml

  • czerwona papryka  2 szt.

  • dymka  0.5 pęczka

  • koncentrat pomidorowy  60 g

  • papryka wędzona  15 g

  • ryż  400 g

  • sól morska  5 g

Pałki z kurczaka po hiszpańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    W każdym kawałku kurczaka robimy 3 nacięcia, mieszamy z marynatą. Mięso wstawiamy na minimum 30 min do lodówki.

  • Krok 2:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Układamy skórą do góry na blasze. Pieczemy 30 min, zwiększamy temp. do 220°C i pieczemy jeszcze 15 min do zrumienienia.

  • Krok 3:

    Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy paprykę i białą część dymek ok. 5 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub passatę i wędzoną papryką, mieszamy.

  • Krok 4:

    Wkładamy ugotowany ryż i podgrzewamy na dużym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Doprawiamy solą do smaku. Zdejmujemy z ognia, podajemy z kurczakiem, posypujemy szczypiorem z dymki.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: tortilla hiszpańska

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne