Kopertki drożdżowe z marmoladą

Ocena:

4.5 (198)

  • 30 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Kopertki drożdżowe z marmoladą to łatwe w przygotowaniu ciastka na świąteczny stół. Ciasteczka są chrupiące i kuszą nadzieniem z marmolady i kremu czekoladowo-orzechowego. Kopertki drożdżowe z marmoladą sprawdzą się jako słodki prezent. 

Składniki:

  • drożdże  30 g

  • śmietana 18%  250 ml

  • margaryna  250 g

  • mąka pszenna  800 g

  • marmolada pomarańczowa  0.5 szklanki

  • jajka  1 szt.

  • cukier puder  1 szczypta

Kopertki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Drożdże rozkruszamy z niewielką ilością śmietany. Łączymy z pozostałą śmietaną, margaryną, dodajemy mąkę i zagniatamy. Mąki dajemy tyle ile ciasto „zabierze”, powinno przypominać to na pierogi.
  • Krok 2: Elastyczne ciasto rozwałkowujemy dość cienko (pamiętajmy, że ciastka urosną). W cieście wycinamy kwadraty o boku 5 cm, na środku kładziemy odrobinę marmolady lub nutelli i dokładnie sklejamy po skosie końcówki dwóch boków. Smarujemy jajkiem i pieczemy 15–20 min, na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

Porady

W przepisie można użyć ulubioną marmoladę albo krem czekoladowo-orzechowy. Przygotowywanie ciastek ułatwią liczne akcesoria np.: przesiewak do mąki lub silikonowa łopatka ułatwiająca przekładanie gotowych wypieków.

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne