Pakowaniec drożdżowy

Ocena:

4.53 (188)

  • 5 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Pakowaniec drożdżowy  to bogaty w smaku świąteczny wypiek. Pełny orzechów laskowych, rodzynek,  migdałów, daktyli i fig. Smak wzbogacono o konfiturę pomarańczową. Do przygotowania nie tylko na Boże Narodzenie. 

Składniki:

  • drożdże  60 g

  • cukier  120 g

  • mleko  250 ml

  • mąka  500 g

  • żółtko  4 szt.

  • sól  1 szczypta

  • cytryna  1 szt.

  • esencja waniliowa  1 łyżka stołowa

  • rodzynki  100 g

  • masło  100 g

  • orzechy włoskie  200 g

  • cukier puder  400 g

  • białka  4 szt.

  • esencja waniliowa  2 łyżki stołowe

  • migdały  200 g

  • daktyle  150 g

  • figi  150 g

  • skórka pomarańczowa  50 g

  • marmolada pomarańczowa  600 g

  • jajka  1 szt.

  • migdały  1 szt.

Pakowaniec drożdżowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: drożdże rozcieramy z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodajemy 15 dag mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz. Do zaczynu dodajemy żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki, sól, skórkę cytrynową, wanilię i sparzone i osączone rodzynki. Wyrabiamy ciasto, dolewamy masło, ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

  • Krok 2:

    Orzechy ucieramy z połową cukru, 2 białkami i łyżką esencji waniliowej. Zmielone, blanszowane migdały ucieramy z resztą cukru, białek i wanilii. Konfitury z pomarańczy osączamy i podsuszamy w piekarniku. Bakalie tniemy na paseczki.

  • Krok 3:

    Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część ciasta wykładamy na blachę (30 x 20 cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Natłuszczonymi palcami rozciągamy ciasto na całą powierzchnię formy. Na tym rozkładamy masę migdałową, a na niej połowę bakalii i konfitur. Przykrywamy warstwą ciasta, na to wykładamy masę orzechową, na nią – resztę bakalii i konfitur. Przykrywamy pozostałym ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i migdałami. Pieczemy 45 min w temp. 200°C.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne