Tarta marcepanowa

Ocena:

4.44 (176)

  • 25 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Zapiekanie: 50 minut
Porcja: 615 kcal
Składniki na 8 porcji

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (25 dag)
  • 12 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 3 gruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 jajek
  • szklanka (17 dag) cukru
  • 200 ml śmietany
  • 20 dag marcepanu
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Tarta marcepanowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: z podanych składników i 3 łyżek ciepłej wody wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut.
  • Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty. Piec 10 min w temperaturze 180°C.
  • Nadzienie: gruszki umyć, obrać, przepołowić. Usunąć gniazda nasienne. Wypukłą stronę ponacinać wzdłuż. Skropić sokiem z cytryny.
  • Śmietanę z marcepanem wyrobić na gładką masę. Wymieszać z jajkami, cukrem, skórką cytrynową. 1/3 masy wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzchu poukładać gruszki. Wlać między nie pozostałą masę marcepanową.
  • Piec 40 minut w temp. 180°C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie udekorować upieczonymi listkami z ciasta.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne