Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Zapiekanie: 50 minut
Porcja: 615 kcal
Składniki na 8 porcji
Składniki:
CIASTO:
1 i 1/2 szklanki mąki (25 dag)
12 dag masła
4 łyżki cukru
jajko
szczypta soli
NADZIENIE:
3 gruszki
3 łyżki soku z cytryny
5 jajek
szklanka (17 dag) cukru
200 ml śmietany
20 dag marcepanu
łyżeczka startej skórki cytrynowej
2 łyżki cukru pudru
Tarta marcepanowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: z podanych składników i 3 łyżek ciepłej wody wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut.
Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty. Piec 10 min w temperaturze 180°C.
Nadzienie: gruszki umyć, obrać, przepołowić. Usunąć gniazda nasienne. Wypukłą stronę ponacinać wzdłuż. Skropić sokiem z cytryny.
Śmietanę z marcepanem wyrobić na gładką masę. Wymieszać z jajkami, cukrem, skórką cytrynową. 1/3 masy wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzchu poukładać gruszki. Wlać między nie pozostałą masę marcepanową.
Piec 40 minut w temp. 180°C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie udekorować upieczonymi listkami z ciasta.