Beza orzechowa z mango

Ocena:

4.54 (159)

  • 1 godz. 55 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Beza jest bardzo słodka, dlatego zawsze musimy mieć do niej coś kwaskowego - w tym przypadku obłędny krem cytrynowy.

Składniki:

  • żelatyna  12 g

  • limonka  12 szt.

  • cukier puder  630 g

  • jajka  12 szt.

  • masło  300 g

  • olej  10 ml

  • białka  9 szt.

  • mąka orzechowa  520 g

  • wanilia  2 szt.

  • sól  3 g

  • mango  6 szt.

  • orzechy prażone  50 g

  • świeża mięta  10 liści

Beza orzechowa z mango - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na krem: żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wody i odstawiamy, aż napęcznieje. Skórkę i sok z limonek wkładamy do rondla, mieszamy z cukrem pudrem (300 g) i jajkami. Ustawiamy na małym ogniu i bardzo powoli ogrzewamy do temp. tuż poniżej wrzenia, ciągle mieszając, aby jajka się nie ścięły. Masę przelewamy do robota kuchennego lub blendera, dodajemy żelatynę i masło, miksujemy na gładki krem. Wlewamy do dużego płytkiego pojemnika i schładzamy przez noc w lodówce.

  • Krok 2:

    Na bezę: następnego dnia piekarnik rozgrzewamy do temp. 150°C. Trzy blachy do pieczenia wykładamy pergaminem, rysujemy na nim trzy 20-cm krążki. Lekko skrapiamy olejem (najlepiej w aerozolu). Białka ubijamy ze stopniowo dodawanym cukrem (330 g), aż wytworzą się miękkie szczyty. Delikatnie mieszamy z mączką z orzechów laskowych, nasionami wydobytymi z lasek wanilii i szczyptą soli.

  • Krok 3:

    Mieszaninę rozdzielamy równomiernie na przygotowane krążki. Pieczemy przez 1 godz. lub do momentu, aż bezy będą suche. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Krem limonkowy przekładamy do miksera stojącego z przystawką do ubijania. Ubijamy na średnim poziomie przez 30 sek. Kremem napełniamy rękaw spożywczy. Jedną bezę układamy na talerzu do serwowania i równomiernie wyciskamy na nią jedną trzecią kremu, na tym dekoracyjnie układamy plasterki mango. Czynności powtarzamy jeszcze dwa razy, deser posypujemy orzechami laskowymi i dekorujemy miętą i skórką z limonki.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Porady

Zobacz też: tort bezowy ombre

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne