Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 365 kcal
Składniki:
kurczak (ok. 1 kg)
4 łyżki masła
kieliszek likieru pomarańczowego (50 ml)
łyżka miodu
8 mandarynek
tłuszcz do formy
sól, pieprz
Kurczak w mandarynkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Masło, miód i likier rozpuścić w rondelku i posmarować dokładnie kurczaka. Włożyć piersią do dołu do formy wysmarowanej tłuszczem i piec 20 minut w temp. 220°C.
Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Po 20 minutach pieczenia przekręcić kurczaka, polać filiżanką osolonej wody i piec jeszcze 20 minut, polewając sosem z pieczenia. 5 minut przed końcem dodać mandarynki.