dwukolorowe_galaretki

Dwukolorowe galaretki

Ocena:

4.51 (188)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
Ekspresowy przepis na coś pysznego :)

Składniki:

  • - 2 różne smaki galaretek
  • - banany
  • - mandarynki
  • alternatywnie:
  • - bita śmietana
  • - wiórki czekoladowe

Dwukolorowe galaretki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pierwszą galarekę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, w czasie jak galaretka będzie stygnąć bierzemy pucharki i obkładamy ładnie dno i boki mandarynkami, można je przycisnąć tak aby puściłu troszkę soku (tylko nie za mocno). Gdy galareka troszkę ostygnie wlewamy ją do pucharków. Najlepiej łyżką do zupy, wkładamy łyżkę do pucharka, dotykamy do dna i delikatnie malutkim strumieniem wlewamy galaretkę (w przeciwnym razie owoce wypłyną) po czym pucharki wkładamy do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje. Gdy juz zastygnie, rozrabiamy drugą galaretkę, również wg przepisu na opakowaniu i czekamy aż ostygnie, w międzyczasie kroimy banany na plasterki dowolnej grubości. Gdy galaretka przestygnie, wyjmujemy z lodówki pucharki, obklejamy boki bananami, wrzucamy kilka na środek i zalewamy drugą galaretką. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż wszystko zastygnie.
  • Po wyjęciu na górę można rozłożyc bitą śmietane i posypać wiórkami czekoladowymi.
  • Wskazówki: pierwsza galaretka musi całkowicie zastygnąć zanim wlejemy drugą.
  • Nie używajcie kiwi bo galaretka nie stężeje!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne