śniechowska
Beata Śniechowska

Kanapkowa pasta z twarogu i wędzonej makreli

Ocena:

4.51 (208)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pasta rybna z makreli z twarogiem to pomysł na to jak urozmaicić sobie śniadania. Zwana również awanturką, idealnie komponuje się z pieczywem. Dodatek twarogu sprawia, że smarowidło to jest jeszcze bardziej sycące i wartościowe. Pasta z makreli z twarożkiem to sposób na oryginalne i pyszne kanapki. Takie śniadanie to idealne rozpoczęcie dnia! Wypróbuj przepis na pastę z makreli i twarożku i raz na zawsze pożegnaj się z nudnymi kanapkami.

Składniki:

  • makrela wędzona  1 szt.

  • twaróg  250 g

  • szalotka  1 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • koperek  0.5 pęczka

  • musztarda dijon  1 łyżka stołowa

  • jogurt naturalny  150 g

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • słodka papryka  1 szczypta

  • ogórek  1 szt.

  • kapary  2 łyżki stołowe

Kanapkowa pasta z twarogu i wędzonej makreli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowując pastę z makreli i twarogu, rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w małą kostkę. Następnie bierzemy natkę pietruszki oraz koperek, dokładnie je płuczemy i drobno siekamy. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy kręgosłup i wszystkie ości. Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy rozdrobniony twaróg, jogurt, musztardę, sok z cytryny, pokrojoną cebulę oraz koperek i natkę.

    wędzona makrela
  • Krok 2:

    Całość rozdrabniamy i dokładnie mieszamy widelcem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Przekładamy do czystej miseczki i posypujemy kaparami lub pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym. Awanturkę serwujemy z ulubionym pieczywem.

    ogórek

Porady

  • Do pasty z makrelą i twarożkiem można wykorzystać również szczypiorek.
     
  • Cebulę można również zeszklić na maśle. Dzięki temu awanturka nabierze ona lekko słodkiego smaku.


Zobacz też: klasyczną pastę z makreli z 2 wersjach

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepisy na pyszne poranki

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Niestety wiele osób żyjąc w codziennym pędzie, często o tym zapomina. Niektórzy również nie mają pomysłów na to jak urozmaicić swoje śniadania, przez co wpadają w rutynę, a ich dania są nudne i przewidywalne. Czasami  wystarczy mała inspiracja jak przekształcić klasyczną kanapkę z serem i szynką w proste, a przy tym pyszne danie. Właśnie z takich inspiracji składa się książka „Pyszne poranki” autorstwa Beaty Śniechowskiej. Dowiecie się z niej jak połączyć ze sobą znane produkty, tak aby razem stworzyły one wyjątkową kompozycję smakową. W tej książce znajdziecie przepisy m.in. na takie śniadania jak kanapka z limonkowym masłem z awokado, wędzonym łososiem i burakiem, farfalle z bryndzą, orzechami i jabłkiem, czy pudding chia z jogurtem kokosowym, musem mango i malinami. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne