Tort makowy

Ocena:

4.31 (213)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Makowiec zawijany to za mało? Oto bardziej wykwintny pomysł na ciasto z makiem - tort makowy! Ciasto jest miękkie, krem delikatnie słodki, a dżem nadaje mu lekkiej kwaskowości. Tort makowy idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak urodziny, spotkania z przyjaciółmi czy święta. Torcik makowy należy jeść szybko, bo jego kawałki znikają z talerza w mgnieniu oka.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • cukier  175 g

  • skórka pomarańczowa  1 łyżka stołowa

  • migdały  100 g

  • mąka pszenna  120 g

  • mąka ziemniaczana  50 g

  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka

  • mak  200 g

  • masło  30 g

  • bułka tarta  20 g

  • dżem owocowy  1 słoik

  • woda  0.5 szklanki

  • rum  3 łyżki stołowe

  • śmietana kremówka  250 ml

  • biała czekolada  300 g

  • cukier puder  1 łyżeczka

Tort makowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pierwszym krokiem przygotowując blaty na tort makowy jest zmielenie migdałów, można je przed tym lekko podprażyć, aby dodać im smaku. Można też kupić od razu zmielone orzechy. Następnie należy oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem (150 g) na sztywną pianę i kolejno dodajemy żółtka. Do jajek dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i 2 łyżki mielonych migdałów. Obie mąki łączymy, dodajemy mak i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Ciasto na tort makowy przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wstawiamy na 45 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.

    mąka przesiewanie
  • Krok 2:

    Upieczony placek makowy przecinamy na 3 blaty. Dzięki nasączeniu ich ponczem uzyskamy wyrazisty w smaku i wilgotny tort makowy – przepis na poncz jest bardzo prosty. Wystarczy zimną, przegotowaną wodę dokładnie wymieszać z 2 łyżkami cukru (24 g) i 3 łyżkami rumu.
    Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dwie łyżki czekolady rozlewamy na gładkiej powierzchni, a gdy zastygnie, nożem zeskrobujemy dość grube wiórki. Tak przygotowana dekoracja ozdobi później tort makowy.

     

    biała czekolada
  • Krok 3:

    Przepis na tort makowy jest również przepisem na pyszny krem z białej czekolady. Do tego zostanie wykorzystana wcześniej roztopiona i lekko przestudzona (ale nie zastygnięta) biała czekolada. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z łyżeczką cukru pudru na sztywno. Śmietanę łączymy z resztą rozpuszczonej czekolady i delikatnie mieszamy dużymi ruchami. 
    Dolny blat ciasta smarujemy dżemem i rozprowadzamy na nim 1/3 kremu. Na wierzch kładziemy kolejny blat i powtarzamy czynności. W ten sposób powstaje piętrowy tort makowy. Przepis zaleca posmarowanie resztą kremu wierzchu i boków ciasta. Na samym końcu torcik makowy przyozdabiamy wcześniej przygotowanymi wiórami z czekolady.
     

    śmietana kremówka

Porady

  • Jeśli wiemy, że wśród gości będą dzieci należy przygotować bezalkoholowy tort makowy. Przepis na poncz można zastąpić mieszanką: wody i soku z cytryny lub wody i kompotu owocowego (najlepiej kwaśnego).
  • Nasączając biszkopt należy uważać, aby nie przesadzić z ilością ponczu. Zbyt duża ilość spowoduje, że torcik makowy będzie się rozpadać. Poncz najlepiej nakładać na blaty za pomocą pędzelka kuchennego lub łyżką – nigdy nie wylewać płynu prosto na ciasto.
  • W jaki sposób idealnie przeciąć blaty na tort makowy?  Ostrym nożem należy naciąć bok biszkoptu w dwóch miejscach, w których chcielibyśmy przeciąć ciasto. 
  • Jakim dżemem najlepiej przełożyć torcik makowy? Do ciast dobrze wybierać dżemy o wyraźnym, lekko kwaskowatym smaku. Najlepiej sprawdzi się tu dżem morelowy, porzeczkowy lub z aronii.
  • Tort makowy idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Sprawdź, jak sprawić, by tort wyglądał pięknie
     


 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić tort makowy?

Przepis na tort makowy jest alternatywą dla dobrze znanego, podawanego najczęściej na święta Bożego Narodzenia, makowca. Ciasto przygotowane z 5 jajek, cukru, migdałów, skórki pomarańczowej, maku i przesianej mąki należy piec 45 minut w 180 st. Celsjusza. Gotowe, lekko przestudzone ciasto należy przeciąć na trzy blaty – warstwy przyszłego tortu makowego. W między czasie w kapieli wodnej należy roztopić białą czekoladę. Na im mniejsze kawałki zostanie ona posiekana, tym szybciej przejdzie w stan płynny. Dwie łyżki czekolady należy rozlać na płaskiej powierzchni, najlepiej papierze do pieczenia, a gdy zastygnie, zdrapać wiórki czekoladowe przy użyciu noża. Z pozostałej czekolady i ubitej śmietany kremówki powstaje słodki krem.  Każdy z blatów ciasta makowego należy nasączyć ponczem z rumu, posmarować dżemem i kremem. Na koniec wierzch i boku należy posmarować resztą kremu i ozdobić wiórkami czekolady - tort makowy można podawać gościom. Wypróbuj też przepis na tort lodowy z czekoladą.

Czy nasączyć tort makowy?

Jakie składniki wybrać, aby nasączyć tort makowy? Przepis podaje najczęściej mieszanki wody i alkoholi. Najpopularniejszym połączeniem jest ponczu z rumu, cukru i wody. Dobrze sprawdzą się jednak wszelkie inne rozcieńczone alkohole, np. wódka, wiśniówka czy likiery smakowe. Jeśli nie chcemy używać alkoholi warto sięgnąć po sok z cytryny z wodą lub rozcieńczoną pulpę owocową, np. z mango. Dobrze sprawdzą się też soki z owoców ze słoika. Warto wybierać płyny o wyraźnych smakach, dzięki którym gotowy tort makowy nabierze charakteru.

Jaki krem do tortu makowego? 

Przygotowanie dobrego kremu jest sporym wyzwaniem. Jaka masa do tortu makowego? Jeśli postawiliśmy na lekko kwaskowate smaki dżemu i ponczu, dobrze jest sięgnąć po delikatnie słodki krem do ciasta. Powyższy przepis na tort makowy proponuje krem z białej czekolady i kremówki. Przeglądając inne przepisy na torty można znaleźć jednak inspiracje na inne kremy, np. krem czekoladowy czy krem waniliowy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne