Makowiec z ciasta francuskiego

Ocena:

3.69 (16)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Makowiec z ciasta francuskiego to szybki świąteczny przysmak, do którego potrzebne są tylko 3 składniki. Wystarczy mieć w zanadrzu puszkę masy makowej z bakaliami, gotowy płat maślanego ciasta (świeży lub mrożony) i jajko, które posłuży za błyszczącą glazurę. Deser robi się błyskawicznie – nałożenie nadzienia, zwinięcie rolady i pieczenie zajmuje nie więcej niż 40 minut. Wypróbujcie ciasto francuskie z masą makową jako alternatywę dla tradycyjnej strucli.

Składniki:

  • masa makowa  400 g

  • ciasto francuskie  300 g

  • jajka  1 szt.

Makowiec z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ciasto francuskie rozmrażamy (najlepiej powoli, przekładając je dzień wcześniej do lodówki). Jeśli używamy świeżego produktu, staramy się go doprowadzić do temperatury pokojowej przed rozpoczęciem pracy. Mocno schłodzone ciasto może pękać podczas zwijania rolady. Rozbijamy jajko do miseczki. Wyjmujemy masę makową z puszki i rozrabiamy ją przez chwilę łyżką, żeby była miękka i jednolita. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół). 

    makowiec z ciasta francuskiego - przygotowanie
  • Krok 2:

    Zwijanie makowca: umieszczamy ciasto francuskie na równej powierzchni. Nakładamy na nie masę makową. Rozsmarowujemy ją równomiernie, najlepiej za pomocą szpatułki. Uważajmy, żeby twardsze bakalie nie porwały delikatnego placka. Na jednym końcu zostawiamy margines, żeby dało się skleić brzegi. Zwijamy ciasto francuskie z makiem od krótszego boku w roladę.   

    makowiec z ciasta francuskiego - zwijanie
  • Krok 3:

    Pieczenie: wkładamy ciasto do keksówki wyścielonej pergaminem. Dzięki temu, że będzie ułożone w wąskiej foremce, nie zmieni kształtu podczas pieczenia. Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem, żeby ładnie się zarumienił. Możemy też wykorzystać samo białko, które da jaśniejszą, szklistą glazurę. Warto oprószyć makowiec na cieście francuskim cukrem waniliowym. Pieczemy go przez około 30 minut. W tym czasie powinien zyskać ciemnozłoty kolor. Zauważymy też, że zaczyna się rozdzielać na kruche płaty.    

    makowiec z ciasta francuskiego - pieczenie
  • Krok 4:

    Podanie: studzimy makowiec z ciasta francuskiego. Najlepiej na kratce cukierniczej, żeby jego spód się nie zaparzył i pozostał chrupiący. Możemy ozdobić go lukrem królewskim lub szybkim lukrem z cukru pudru (z wodą lub sokiem z cytryny), ale weźmy pod uwagę, że gotowa masa makowa z bakaliami jest już zazwyczaj bardzo słodka. Kroimy naszą błyskawiczną roladę w plastry i podajemy na deserowych talerzykach. 

    makowiec z ciasta francuskiego - gotowy
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne