Makaron spaghetti - przepisy

52 przepisów

makaron-spaghetti

Makaron spaghetti to podstawa kuchni włoskiej, przy czym warto wiedzieć, że o ile określenie spaghetti we Włoszech oznacza jedynie ten konkretny rodzaj makaronu, o tyle w Polsce stosuje się je zamiennie z nazwą potrawy, której długi makaron jest bazą. Szybkie danie z makaronem spaghetti to doskonałe rozwiązanie na codzienny, treściwy i pyszny obiad. Sprawdźcie przepisy na dania z makaronem spaghetti.

Makaron spaghetti

Makaron pochodzi prawdopodobnie z Chin, gdzie używano go od wieków, choć trudno stwierdzić to z całą pewnością, ponieważ znany był również w starożytnym Rzymie i Grecji. We Włoszech pierwszy udokumentowany przepis na makaron pojawił się około roku 1000 w książce mistrza kucharskiego Martina Corno „De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani”, czyli „Sztuka gotowania wermiszelu i sycylijskiego makaronu”. Spaghetti w swej obecnej formie było znane na pewno już w XVIII wieku, co ma swoje potwierdzenie w źródłach historycznych, a prawdopodobnie i wcześniej.

Dania z makaronem spaghetti

Co zrobić z makaronu spaghetti? Oczywiście danie ze spaghetti i sosem oraz ciekawymi dodatkami, takie jak spaghetti Aglio Oglio, czyli makaron z prostym sosem na bazie oliwy i czosnku albo spaghetti z cukinią grillowaną, która doda potrawie interesujący smak i aromat. Hiszpański akcent we włoskiej kuchni – proszę bardzo, niech będzie to spaghetti z chorizo. Pikantne, wieprzowe kiełbaski o charakterystycznym zapachu, który nie sposób pomylić z żadnym innym, okraszane cebulką i z dodatkiem ziół prowansalskich, doskonale komponują się z ugotowanym i lekko podsmażonym makaronem.

Jak dobrze ugotować makaron spaghetti?

Spaghetti to długie, proste (nawet do 80 cm) i dość grube nitki, które produkuje się z twardych odmian maki pszenicznej, czyli tzw. pszenicy durum. Przyrządzanie makaronu spaghetti nie jest specjalnie skomplikowane, jednak uzyskanie odpowiedniej konsystencji spaghetti to nie lada sztuka. Po ugotowaniu makaron powinien być „al dente” (dosł. „na ząb”), tzn. lekko twardy, lecz nie surowy. Ugotowana nitka, rozciągnięta a następnie przełamana powinna wydać charakterystyczny trzask, przy czym w przekroju widoczna być powinna niewielka kropeczka. Nadmierne rozgotowanie spaghetti to najczęstszy błąd przy jego przyrządzaniu. Żeby go uniknąć, należy przestrzegać kilku zasad. Makaron „wkręca się” nie łamiąc go, do wrzącej i osolonej wody w proporcjach 1 litr wody na każde 100 g suchego makaronu. Kolejno gotuje się go przez 8-12 minut, odcedza i miesza z wybranym sosem. Pyszne, warzywne spaghetti wegetariańskie - jak spaghetti napoli, klasyczne spaghetti carbonara i spaghetti bolognese, czy bardziej oryginalne spaghetti z sosem cytrynowym i łososiem czy spaghetti z tuńczykiem w krótkim czasie trafia na nasz stół.