burrito_czyli_meksykanskie_smaki_w_polskiej_kuchni

Burrito, czyli meksykańskie smaki w polskiej kuchni

Ocena:

4.56 (183)

  • 15 min.
  • dla 6 osób
Burrito to rewelacyjne w smaku danie, dodatkowo można je posypać tartym serem i zapiec.

Składniki:

  • na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 szkl.wody gazowanej
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/4 szklanki oleju do smażenia
  • Farsz do Burrito:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mieszanki przypraw do Burrito Kotanyi
  • 3 łyżki mrożonki (kukurydza, fasola, papryka)
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oleju

Burrito, czyli meksykańskie smaki w polskiej kuchni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 2 jajka wbijamy do wysokiego naczynia, ubijamy z solą trzepaczką, dodajemy 2 szkl. mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (co zapobiegnie ewentualnemu rwaniu się naleśników na patelni), 2 szkl. wody gazowanej, dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką Triblade i smażymy na gorącym oleju z obu stron. Na każdy naleśnik kładziemy farsz. Zwijamy naleśniki. Naleśniki są bardzo sycące, z tego przepisu wychodzi ok. 12 naleśników.
  • Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, doprawiamy przyprawą do Burrito w zależności od tego, czy lubimy ostre potrawy, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Dodajemy mrożone warzywa i dusimy kolejne 5 minut. Wyłączamy. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do farszu, mieszamy i nakładamy do naleśników.
  • Polecam, gdyż tak przygotowane Burrito jest pyszne!

Porady

Zobacz też: Kurt Scheller – Szwajcar, który odmienił polską kuchnię

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne