Przepis na nerki cielęce z sosem na bazie czerwonego wina z grzanką.
Składniki:
400 g nerek cielęcych
700 ml czerwonego wina
2 średnie białe cebule
Kilka gałązek tymianku
2-3 gałązki rozmarynu
Kilka łyżek cukru
2-3 łyżki mąki pszennej
kawałek masła
Sól, czarny pieprz
Pieczywo tostowe
Mleko ( do moczenia )
Nerki cielęce z sosem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój w średnią kostkę. Zeszklij na maśle. Zalej czerwonym winem. Dorzuć zioła i cukier. Gotuj na niewielkim ogniu aż płyn odparuje prawie o połowę i nabierze konsystencji sosu. Przypraw do smaku.
Nerki oczyść i namocz w mleku ( najlepiej na noc). Opłukaj i osusz. Pokrój na kawałki. Obtocz w mące. Obsmaż je na rozgrzanym maśle. Jak się ładnie zrumienią zalej sosem z wina. Podduś razem kilka minut, Dopraw ewentualnie jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj z chrupiącymi grzankami z pieczywa tostowego.