Nerki cielęce z sosem

Ocena:

4.46 (197)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
Przepis na nerki cielęce z sosem na bazie czerwonego wina z grzanką.

Składniki:

  • 400 g nerek cielęcych
  • 700 ml czerwonego wina
  • 2 średnie białe cebule
  • Kilka gałązek tymianku
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • Kilka łyżek cukru
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • kawałek masła
  • Sól, czarny pieprz
  • Pieczywo tostowe
  • Mleko ( do moczenia )

Nerki cielęce z sosem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę obierz i pokrój w średnią kostkę. Zeszklij na maśle. Zalej czerwonym winem. Dorzuć zioła i cukier.  Gotuj na niewielkim ogniu aż płyn odparuje prawie o połowę i nabierze konsystencji sosu. Przypraw do smaku.
  • Nerki oczyść i  namocz w mleku ( najlepiej na noc). Opłukaj i osusz. Pokrój na kawałki. Obtocz w mące. Obsmaż je na rozgrzanym maśle. Jak się ładnie zrumienią zalej sosem z wina. Podduś razem kilka minut, Dopraw ewentualnie jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj z chrupiącymi grzankami z pieczywa tostowego.

Porady

Zobacz też: eskalopki cielęce z mozzarellą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne