Gofry jabłkowe

Ocena:

4.48 (181)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gofry jabłkowe to sposób na delikatne, miękkie w środku, ale trochę chrupiące gofry z zewnątrz. Prosty przepis - to gofry, które zawsze się udają. Jeśli wolicie bardziej słodkie propozycje - użyjcie odmian jabłek takich jak ligo lub lobo. Polecam przepis na gofry z jabłkami - najlepiej smakują na gorąco

Składniki:

  • mus jabłkowy  1.5 szklanki

  • jogurt grecki  200 g

  • mąka owsiana  1.5 szklanki

  • olej słonecznikowy  3 łyżki stołowe

  • jajka  1 szt.

  • cukier  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • soda oczyszczona  1 łyżeczka

Gofry jabłkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Aby zrobić gofry z jabłkami, najwygodniej przygotować 2 duże miski. W jednej połączyć wszystkie suche składniki - mąkę najlepiej przesiać. W drugiej wymieszaj składniki mokre. Następnie za pomocą mikser lub ręcznie wymieszaj obie masy. Ciasto na gofry jabłkowe odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. 

    Mus jabłkowy
  • Krok 2:

    Dobre gofry jabłkowe wyjdą dzięki odpowiednio rozgrzanej gofrownicy - trzeba zrobić to wcześniej! Masę na gofry wylewać na włączone urządzenie - blaszki można delikatnie posmarować olejem przed pieczeniem, ale nie trzeba bo ten przepis na gofry ma już olej wśród składników na masę. Pieczemy 7-10 minut w zależności od mocy urządzenia, jakie mamy. Najlepsze gofrownice na gofry, które zawsze się udają mają powyżej 1300 W. Gotowe, upieczone chrupiące gofry  można posypać cukrem pudrem.

    Gofrownica - gofry serduszka

Porady

  • Mus jabłkowy można przygotować samodzielnie - przepis na mus jabłkowy krok po kroku.
  • Gofry z jabłkami można też zrobić też z jabłkiem startym na tarce - wtedy będą wyczuwalne kawałki owocu w cieście, co da też ciekawy efekt. Do powyższych proporcji potrzeba 2 średnich jabłek
  • Dobre gofry udadzą się nie tylko przy sprawdzonym przepisie. Niezbędny będzie odpowiedni sprzęt!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne