Zupa z jabłek

Ocena:

4.53 (165)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób

Æblesuppe - przepis z kuchni duńskiej (http://grumko.blox.pl)

Składniki:

  • 45 dag jabłek,
  • 5 goździków,
  • 180 ml wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 szklanki białego wina,
  • 1 kawałek cynamonu,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/8 łyżeczki soli.

Zupa z jabłek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dusić przez 30 minut w wodzie na małym ogniu skórki z jabłek, goździki i cynamon. Obrane połówki jabłek skropić sokiem z cytryny. Ugotowany wywar przecedzić. Dodać kawałki jabłek i wino. Dusić 30 minut. Zmiksować dodając mąkę kukurydzianą i przyprawę curry. Przełożyć do garnka. Dodać śmietanę, cukier, masło i sól. Gotować na średnim ogniu, aż całość zgęstnieje. Zupę podawać ciepłą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne