Æblesuppe - przepis z kuchni duńskiej (http://grumko.blox.pl)
Składniki:
45 dag jabłek,
5 goździków,
180 ml wody,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 szklanki białego wina,
1 kawałek cynamonu,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka przyprawy curry,
1 szklanka śmietany kremówki,
3 łyżki cukru,
1 łyżka masła,
1/8 łyżeczki soli.
Zupa z jabłek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Dusić przez 30 minut w wodzie na małym ogniu skórki z jabłek, goździki i cynamon. Obrane połówki jabłek skropić sokiem z cytryny. Ugotowany wywar przecedzić. Dodać kawałki jabłek i wino. Dusić 30 minut. Zmiksować dodając mąkę kukurydzianą i przyprawę curry. Przełożyć do garnka. Dodać śmietanę, cukier, masło i sól. Gotować na średnim ogniu, aż całość zgęstnieje. Zupę podawać ciepłą.