Ewa Niepytalska

Bratwurst – niemiecka kiełbasa

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Bratwurst to podstawowy rodzaj niemieckiej kiełbasy. Powstaje z mięsa wieprzowego i wołowego lub cielęcego. Kluczowym elementem są aromatyczne przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa, gorczyca, kminek, imbir i majeranek. Jej wykonanie jest pracochłonne, ale niezbyt trudne. Wytrawni kucharze nie będą mieli z nim żadnego problemu, a amatorzy z pewnością będą bogatsi o nowe doświadczenia. Podpowiadamy, jak zrobić domową kiełbasę bratwurst od podstaw.

Składniki:

  • łopatka  700 g

  • wołowina  450 g

  • słonina  200 g

  • mleko  125 ml

  • majeranek  2 g

  • czosnek  20 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • gorczyca  2 g

  • kminek  2 g

  • imbir  2 g

  • sól  6 g

  • pieprz biały  3 g

Bratwurst – niemiecka kiełbasa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: czosnek obieramy i siekamy. Mięso i słoninę lekko zmrażamy, co ułatwi nam krojenie. Namaczamy jelito wieprzowe, które będzie osłonką do naszej kiełbasy bratwurst.

  • Krok 2:

    Mięso: łopatkę wieprzową bez kości, łatę wołową i słoninę kroimy w kostkę. Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia z sitkiem o średnich oczkach. Dodajemy do mięsa wszystkie przyprawy i czosnek, a następnie dolewamy mleko. Wyrabiamy masę, aż stanie się kleista. Wkładamy ją do lodówki na co najmniej godzinę.  

  • Krok 3:

    Nadziewanie: na maszynkę do mięsa nakładamy końcówkę do faszerowania kiełbasy. Namoczone jelita dokładnie wypłukujemy z nadmiaru soli. Naciągamy je na lejek i związujemy. Mielimy mięso i stopniowo wypełniamy nim flak. Zabezpieczamy końcówkę, a następnie skręcamy pęto w równych odstępach, dzięki czemu otrzymujemy kiełbaski. Nakłuwamy je, żeby w czasie obróbki termicznej uchodziło z nich powietrze.  

  • Krok 4:

    Podanie: smażymy, pieczemy lub grillujemy kiełbaski do zarumienienia. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. 

Porady

  • Podczas przygotowywania kiełbasy mięso powinno być cały czas schłodzone, inaczej tłuszcz będzie się rozpuszczał i masa zmieni konsystencję. Żeby utrzymać odpowiednią temperaturę podczas obróbki, możemy schłodzić maszynkę w zamrażarce, a miskę, do której trafia zmielone mięso umieścić w kąpieli wodnej z lodem. 
  • Kwiat muszkatołowy (macis) to ciekawy zamiennik popularnej korzennej przyprawy, często wykorzystywany jako składnik niemieckich kiełbas. Jego nazwa może być nieco myląca, w rzeczywistości chodzi o osnówkę otaczającą nasiona muszkatołowca. Ma nieco inny smak niż sproszkowana gałka – łączy nuty pieprzu, cytryny i cynamonu.   
  • Jeśli lubimy intensywny smak kiełbasy, zamiast mleka możemy użyć jasnego piwa.  
  • Najlepiej wykorzystać łopatkę wieprzową, ale sprawdzi się też karkówka. Wołowinę możemy zastąpić cielęciną. Niemiecka kiełbasa będzie wtedy delikatniejsza w smaku.  
  • Jeśli chcemy się upewnić, że mięso jest odpowiednio doprawione, zanim nadziejemy kiełbaski, usmażmy odrobinę masy na patelni i spróbujmy jej.  
  • Niemieckie kiełbasy są słynne na całym świecie i żal byłoby nie posmakować ich różnych rodzajów, zwłaszcza jeśli odwiedzamy naszych zachodnich sąsiadów. Oprócz podstawowej wersji, którą przedstawiamy w naszym przepisie, można spróbować między innymi rohwurst (z dodatkiem wędzonej szynki), kochwurst (z podrobów) lub popularnej frankfurterki.  
  • Jednym z tradycyjnych dań z wykorzystaniem niemieckiej kiełbasy jest currywurst, czyli bratwurst z sosem curry. Można ją także upiec w piwie lub udusić w kapuście kiszonej.  
  • Z czym podawać niemieckie kiełbaski? To zależy od ich rodzaju. Na przykład bawarską weisswurst powinno się jeść z musztardą i słonym preclem. Niezależnie od tego, czy przyrządzamy bratwurst w piekarniku czy na grillu, niemiecka kiełbasa doskonale komponuje się z ziemniakami. Świetnie spiszą się na przykład łódeczki ziemniaczane lub tradycyjna sałatka niemiecka (kartoffelsalat). 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne