Łatwe drożdżowe ślimaki - świetne na śniadanie lub deser. Doskonale będą smakować polane pomarańczowym lukrem. Drożdżowe ślimaki możemy odrywać jeszcze gorące i podawać z herbatą.
Składniki:
ciasto: 200 ml mleka
35–40 g świeżych drożdży
500 g cukru
100 g masła
2 żółtka
łyżka cukru waniliowego
400 g mąki
pół łyżeczki soli
wypełnienie: 80 g masła
100 g brązowego cukru
3 łyżki kakao
łyżka mielonego cynamonu
pół łyżeczki mielonego kardamonu
lukier: cukier puder
sok z 1 czerwonej pomarańczy
Drożdżowe ślimaki z pomarańczowym lukrem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mleko podgrzewamy do temperatury nie wyższej niż 40°C. Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy cukier i 50 g mąki, całość łączymy z mlekiem i odstawiamy na 15 min.
W rondelku roztapiamy masło i studzimy. Do zaczynu drożdżowego dodajemy masło, żółtka, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy ciasto dłońmi lub za pomocą robota kuchennego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy co najmniej na 1 godz.
Na wypełnienie: masło roztapiamy i studzimy. Cukier łączymy z kakao, cynamonem oraz kardamonem.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na posypanej mąką powierzchni i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z przyprawami.
Poszczególne blaty układamy jeden na drugim (ostatniego blatu niczym nie smarujemy). Całość zwijamy w rulon i kroimy w plastry. Bułeczki układamy obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawiamy na 30 min.
Pieczemy 25–30 min w temp. 180°C. Na lukier: cukier puder łączymy z sokiem pomarańczowym (do pożądanej gęstości). Lukrem polewamy upieczone i przestudzone bułeczki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019