Pizzerki pizzerinki

Ocena:

4.44 (217)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Mini pizza to bardziej kompaktowa, lecz równie pyszna wersja tradycyjnego, włoskiego wypieku. Takie pizzerinki świetnie sprawdzą się w roli drugiego śniadania do szkoły, szybkiej przekąski podczas wycieczki czy też dania na rodzinną imprezę. Zwłaszcza na urodzinach dzieci taka mini pizza może zrobić nie lada furorę! Przepis na mini pizze jest bardzo prosty: wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe i wybrać ulubione dodatki. Sprawdź, jak zrobić mini pizzę według naszego przepisu.

Składniki:

  • mąka pszenna  600 g

  • mąka razowa  75 g

  • drożdże  5 g

  • cukier  1 łyżka stołowa

  • lubczyk  1 łyżeczka

  • oliwa z oliwek  5 łyżek stołowych

  • mleko  1 szklanka

  • sól  2 szczypty

  • ser żółty  300 g

  • salami  250 g

  • cebula  2 szt.

  • pieczarki  150 g

  • koncentrat pomidorowy  4 g

  • przyprawa do pizzy  1 łyżeczka

  • pieprz  1 szczypta

Pizzerki pizzerinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mąkę na mini pizze przesiewamy na stolnicę. Świeże drożdże rozkruszamy w szklance, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na kwadrans, aby uzyskały płynną konsystencję. Jeśli robimy pizzerki z drożdży suchych typu instant, należy je przesiać na stolnicę razem z mąkami. Mleko podgrzewamy w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Mleka nie doprowadzamy do wrzenia, a podgrzewamy tylko na tyle, aby zrobiło się ciepłe, czyli do około 40 stopni Celsjusza. Gdy świeże drożdże już będą płynne, dodajemy je do przesianej mąki, następnie do ciasta dodajemy suszony lubczyk, cztery łyżki oliwy, ciepłe mleko oraz sól. Ciasto rozrabiamy tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste lub za rzadkie, podsypujemy je mąką, jednak nie należy z nią przesadzić.

    pizzerinki-ciasto
  • Krok 2:

    Wyrobione ciasto na mini pizze dzielimy na 6 równych części i rozwałkowujemy na stolnicy w okrąg o grubości 1 centymetra. Placki na pizzerinki przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. W tym czasie włączamy piekarnik i nastawiamy do 180 stopni. Cebulę obieramy z łupin, siekamy w drobną kostkę lub piórka, a pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, a a następnie w plasterki. Paprykę myjemy i siekamy na małe kwadraciki. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy odrobinę soli, pieprzu oraz uprzednio oczyszczone i pokrojone pieczarki. Gdy cebula zmięknie, dodajemy do niej przyprawę do pizzy i mieszamy.

    pizzerinki-przepis
  • Krok 3:

    Ser żółty ścieramy na tarce. Okrągłe ciasto na pizzerki smarujemy koncentratem pomidorowym, następnie posypujemy startym serem, na wierzchu układamy wędlinę, nakładamy cebulę i posypujemy pokrojoną papryką. Mini pizza powinna się piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, najlepiej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    pizzerinki-dodatki

Porady

  • Do smażącej się cebuli możemy dodać także trochę wędliny bądź salami.
  • Na 6 pizzerek wystarczy połowa małego, 8-gramowego słoiczka koncentratu pomidorowego. Mini pizze możemy także posmarować przecierem pomidorowym bądź domowym sosem pomidorowym.

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić małe pizzerki?

Mini pizza, czy też pizzerki lub pizzerinki, to pyszna pizza, tyle że w nieco mniejszej wersji. Dzięki temu łatwiej zapakować ją w podróż lub podać dzieciom. Takie pizzerki z ciasta drożdżowego są bardzo proste w przygotowaniu. Ważne jest, aby dobrze wyrobić ciasto na mini pizze. Jak każde ciasto drożdżowe, potrzebuje trochę czasu, aby wyrosnąć. Najlepiej będzie skorzystać z tradycyjnej receptury na ciasto na pizzę. Takie ciasto, przygotowane z mąki (najlepiej typu 00), odrobiny soli, wody i świeżych drożdży, należy odstawić najpierw na dwie, a następnie na minimum 6 godzin, aby uaktywnić gluten i dać ciastu spokojnie wyrosnąć. Jest to dość czasochłonna procedura, jednak gwarantujemy, że dzięki temu mini pizza będzie smakować jak w najlepszej, włoskiej pizzerii!

Jak zrobić mini pizzę bez drożdży?

Należy pamiętać, że drożdże to kluczowy składnik każdego ciasta na pizzę. Ciasto na pizzę bez drożdży nie będzie już przypominało tradycyjnego, jednak warto trochę poeksperymentować. Jeśli chcemy przygotować szybkie mini pizze, możemy zagnieść ciasto z mąki, oliwy i wody tak, jak w tym przepisie na szybką pizzę. Z kolei jeśli chcemy przyrządzić zdrowe mini pizze bez drożdży, warto wziąć pod uwagę niecodzienny przepis na pizzę z kalafiora. Zdrowa, bezglutenowa i lekka, a na pewno ciekawa i pyszna!

Zobacz: Pizzerinki z chorizo i mozzarellą

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne