Kanapeczki z łososiem

Ocena:

4.47 (161)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Kanapeczki z łososiem to świetne urozmaicenie wigilijnej kolacji. Połączenie kremowego serka, płatów wędzonej ryby i pieczywa dobrej jakości z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Kanapki w wersji miniaturowej sprawdzą się również w czasie spotkań w gronie przyjaciół i nie tylko - są wprost idealne na szwedzki stół. Podpowiadamy, jak zrobić tę szybką przekąskę z łososiem.

Składniki:

  • bagietki  350 g

  • serek śmietankowy  150 g

  • majonez  50 g

  • łosoś wędzony  150 g

  • pieprz kolorowy  2 g

  • sól  2 g

  • czosnek  10 g

  • koperek  10 g

  • szczypiorek  10 g

Kanapeczki z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie serka: Bagietkę kroimy w plasterki o grubości około 2 centymetrów. W misce mieszamy serek śmietankowy z majonezem. Dodajemy kolorowy pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pastę rozsmarowujemy na kawałkach bagietki. 

  • Krok 2:

    Przygotowanie przekąski z łososiem: Plastry wędzonego łososia kroimy tak, by otrzymać kilkucentymetrowe kawałki. Kładziemy je na wierzch serka. Koperek oraz szczypiorek sieczemy na drobno. Posypujemy nimi wierzch kanapeczek. 

Porady

  • Fanom wędzarniczych smaków polecamy dodanie do pasty odrobiny wędzonej papryki lub kilka kropel aromatu dymnego.
  • Do przygotowania przekąski z łososiem polecamy użyć własnoręcznie wykonane, domowe bagietki. Jeśli chcecie skorzystać z gotowego pieczywa, upewnijcie się, że jest ono świeże i dobrze wypieczone.
  • Kanapeczki z łososiem można również przygotować w wersji bezglutenowej. Wtedy należy klasyczną, pszenną bagietkę zastąpić wypiekami na bazie mąk pozbawionych glutenu, jak np. mąką jaglaną, gryczaną lub ryżową.
  • Bagietki smakują wyśmienicie zarówno z łososiem wędzonym na zimno, jak i na ciepło.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przekąski z łososiem – przepis

Przekąski z łososiem można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej serwuje się je w postaci zawijańców z tortilli, wypełnionych serkiem Philadelphia i ogórkiem zielonym. Często podaje się je również w formie koreczków z serem pleśniowym i oliwkami. Sam przepis na kanapeczki z łososiem też można urozmaicić na wiele sposobów. Smak wędzonej ryby świetnie komponuje się z awokado, jajkiem, czy też odrobiną sosu chrzanowego.

Czy łosoś wędzony jest zdrowy?

Świeży łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. Chętnie sięgają po nią zarówno osoby na diecie redukcyjnej, jak i wysokobiałkowej. Jest powszechnie polecana przez dietetyków, zwłaszcza ze względu na wysoką zawartość dobrych kwasów tłuszczowych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba jest również bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i D oraz cenne składniki mineralne, takie jak chociażby potas. Wskutek procesu wędzenia ryba traci część witamin z grupy B oraz część kwasu omega-3. Jednak jednocześnie zwiększa się w niej ilość witamin A oraz D. Dlatego kanapeczki z łososiem to świetny pomysł na wprowadzenie tej ryby do diety.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne