iStock
4.47 (161)
Kanapeczki z łososiem to świetne urozmaicenie wigilijnej kolacji. Połączenie kremowego serka, płatów wędzonej ryby i pieczywa dobrej jakości z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Kanapki w wersji miniaturowej sprawdzą się również w czasie spotkań w gronie przyjaciół i nie tylko - są wprost idealne na szwedzki stół. Podpowiadamy, jak zrobić tę szybką przekąskę z łososiem.
bagietki 350 g
serek śmietankowy 150 g
majonez 50 g
łosoś wędzony 150 g
pieprz kolorowy 2 g
sól 2 g
czosnek 10 g
koperek 10 g
szczypiorek 10 g
Przygotowanie serka: Bagietkę kroimy w plasterki o grubości około 2 centymetrów. W misce mieszamy serek śmietankowy z majonezem. Dodajemy kolorowy pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pastę rozsmarowujemy na kawałkach bagietki.
Przygotowanie przekąski z łososiem: Plastry wędzonego łososia kroimy tak, by otrzymać kilkucentymetrowe kawałki. Kładziemy je na wierzch serka. Koperek oraz szczypiorek sieczemy na drobno. Posypujemy nimi wierzch kanapeczek.
Porady
- Fanom wędzarniczych smaków polecamy dodanie do pasty odrobiny wędzonej papryki lub kilka kropel aromatu dymnego.
- Do przygotowania przekąski z łososiem polecamy użyć własnoręcznie wykonane, domowe bagietki. Jeśli chcecie skorzystać z gotowego pieczywa, upewnijcie się, że jest ono świeże i dobrze wypieczone.
- Kanapeczki z łososiem można również przygotować w wersji bezglutenowej. Wtedy należy klasyczną, pszenną bagietkę zastąpić wypiekami na bazie mąk pozbawionych glutenu, jak np. mąką jaglaną, gryczaną lub ryżową.
- Bagietki smakują wyśmienicie zarówno z łososiem wędzonym na zimno, jak i na ciepło.
Przekąski z łososiem można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej serwuje się je w postaci zawijańców z tortilli, wypełnionych serkiem Philadelphia i ogórkiem zielonym. Często podaje się je również w formie koreczków z serem pleśniowym i oliwkami. Sam przepis na kanapeczki z łososiem też można urozmaicić na wiele sposobów. Smak wędzonej ryby świetnie komponuje się z awokado, jajkiem, czy też odrobiną sosu chrzanowego.
Świeży łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. Chętnie sięgają po nią zarówno osoby na diecie redukcyjnej, jak i wysokobiałkowej. Jest powszechnie polecana przez dietetyków, zwłaszcza ze względu na wysoką zawartość dobrych kwasów tłuszczowych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba jest również bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i D oraz cenne składniki mineralne, takie jak chociażby potas. Wskutek procesu wędzenia ryba traci część witamin z grupy B oraz część kwasu omega-3. Jednak jednocześnie zwiększa się w niej ilość witamin A oraz D. Dlatego kanapeczki z łososiem to świetny pomysł na wprowadzenie tej ryby do diety.