Masz ochotę na coś słodkiego i zimnego? Zrób pyszne smoothie w mrożonej wersji. Przepis pochodzi z książki "Guilt-Free Nice Cream" Margie Broadhead.
Składniki:
125 g (1 filiżanka) malin
2 banany
obrane i zamrożone
250 ml mleka migdałowego
drobno starta skórka i sok z 1 limonki
6 jadalnych kwiatów (np. róża
fiołek
bratek
lawenda
czarny bez
hibiskus).
Kwiatowe lody - domowe lody z pysznym dodatkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zblenduj maliny
banany
mleko migdałowe oraz sok i startą skórkę z limonki
aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Kwiaty połóż w foremce (może być silikonowa), tak żeby ich główki były skierowane na zewnątrz, dodaj plasterki limonki i wyłóż na nie zblendowaną masę. Uderz foremką o blat
żeby uwolnić wszystkie pęcherzyki powietrza. Włóż patyczek i wsadź do zamrażalnika na co najmniej sześć godzin.
Aby wyjąć lody z foremek
podstaw je pod ciepłą (nie za gorącą) wodę. Ostrożnie usuń deser z pojemnika
trzymając za patyk.
Jeśli chcesz przechować lody
zawiń każdą sztukę osobno w pergamin. Pozostaw w zamrażalniku na maksymalnie trzy tygodnie.
Ten i inne przepisy na letni smakołyki znajdziecie w magazynie "To Twój Moment".